Komisija za procjenu štete od suše sagledala stanje na području Semberije /VIDEO/

Komisija za procjenu štete usljed suše na poljoprivrednim kulturama u Semberiji svoj posao je obavila, a danas je i javnosti predstavljen izvještaj, koji pokazuje da je najveću štetu pretrpio kukuruz, ali da nema uslova za proglašenje stanja elementarne nepogode-suše na ovom području, posmatrajući parametre višegodišnjeg prosjeka.

Komisija za procjenu štete od suše sagledala je stanje na terenu i procjenu uradila na uzorku od preko 2.000 hektara. Predmet analize bili su usjevi iz proljetne sjetve i višegodišnji zasadi. Klimatske promjene traju, one će se nastavljati i biće još težih sušnih godina nego što je bila ova ili prethodna, kaže Stevan Mesarović, agronom i predstavnik Komisije za procjenu štete.

U resornom odjeljenju Gradske uprave kažu da je najveću štetu pretrpio kukuruz, ali dijelom i povrće te zasadi voća.

Navodnjavanje i elektrifikacija parcela najbolje i najekonomičnije je rješenje, stava je struka jer će jasne su prognoze klimatske promjene biti sve izraženije pa tako i suša u narednim godinama.

Prema riječima gradonačelnika kroz nacrt rebalansa budžeta biće predloženo da za registrovane poljoprivrednike u Semberiji bude izdvojeno dodatnih 1,2 miliona KM, na ime mjere za ublažavanje posljedica suše.

Lokalni podsticaj za pšenicu biće kako je obećao gradonačelnik isplaćen do kraja oktobra.

Podsjetimo, oko eventualnog proglašenja stanja elementarne nepogode -suše, vodila se prethodnih mjeseci u Bijeljini polemika koja je zalazila i u sferu političkih prepucavanja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *