Kolumbijske vlasti konačno našle rješenje za „kokainske nilske konje“

Kolumbijske službe za zaštitu prirode započele su sterilizaciju nilskih konja koje je pokojni kolumbijski narko-bos Pablo Eskobar uvezao za svoj privatni zoološki vrt, pošto se stado toliko uvećalo da je predstavljalo ozbiljnu ekološku prijetnju po živi svijet, ali i za ljude.

Umnožavanje populacije takozvanih „kokainskih nilskih konja“ započelo je još 1993. godine pošto je ubijen Pablo Eskobar i zaposjednuto njegovo luksuzno imanje Hacijenda Napoles, oko 250 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Bogote.

Životinje koje su tamo pronađene prevezene su u zoološke vrtove širom zemlje, ali ne i nilski konji, jedan mužjak i tri ženke. Vlasti su ih ostavile na posjedu pošto je njihov transport bio previše komplikovan, vjerovatno pretpostavljajući da će životinje uginuti. Međutim, umjesto toga, oni su se namnožili i njihov broj se više nego udvostručio od 2012. godine.

Odluka o neutralizovanju reproduktivnog potencijala stada nilskih konja donijeta je pošto je u naučnoj studiji urađenoj početkom godine zaključeno da su životinje postale opasnost i prava tempirana bomba, jer su se tako uspješno razmnožili da su se iz prvobitnog doma proširili duž cijelog toka glavnih plovnih puteva u zemlji, rekom Magdalenom, prenosi Gardijan.

Studija, objavljena u časopisu Biological Conservation, preporučivala je da se stado uništi. Ali mnogi su predlagali sterilizaciju, prije svega zabrinuti zbog tako ekstremog narušavanja prava životinja, kao i otpora među većinom stanovništva koje se protivilo toj mjeri.

Enrike Zerda Ordonez, biolog sa Nacionalnog univerziteta u Kolumbiji, naveo je u izjavi za Si-En-En početkom godine da je hemijska kastracija jedini način da se riješi ovaj problem, ali i priznao da strerilizacija nilskih konja uopšte nije lak zadatak.

Prema posljednjim izveštajima, prethodne nedjelje kolumbijske vlasti su uspjela da sterilišu 24 nilska konja koristeći hemikalije koje ih čine neplodnim.

Da li će novi pokušaj suzbijanja stada biti uspješan za sada nije poznato, ali nilski konji su se izuzetno dobro prilagodili svom novom južnoameričkom domu čak i ugrozile domaće vrste.

Naučnici koji proučavaju uticaj nilskih konja na okolinu vjeruju da će lokalni ekosistem pretrpjeti štete na više načina: Od protjerivanja autohtonih vrsta kojima prijeti izumiranje, poput morske krave, do promjene hemijskog sastava plovnih puteva, što bi moglo da ugrozi i ribarstvo, a na kraju i ljude. Časopis je takođe izrazio zabrinutost zbog prenošenja bolesti sa nilskih konja na ljude.

Nilski konji uopšte nisu miroljubive životinje i često se nalaze na listi životinja koje su prouzrokovale najveći broj smrtnih slučajeva. Godišnje u Africi strada najmanje 500 ljudi od napada nilskih konja.

(RTS)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *