Kolosi – Samostalan život, inkluzivno obrazovanje i zapošljavanje gorući problemi /VIDEO/

Osobe sa invaliditetom spadaju u jednu od ugroženijih kategorija društva, pa im je uz bolje razumijevanje zajednice, neophodno omogućiti uslove za samostalan život i bolju uključenost u lokalnu zajednicu, kroz obrazovanje, rad i zapošljavanje, rečeno je na edukativnoj radionici na kojoj su se učesnici bavili UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, koju je organizovala Koalicija KOLOSI.

Samostalan život, pravo na inkluzivno obrazovanje i zapošljavanje tri su goruća problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, naročito mladi, ocjenjuju u Kolaiciji KOLOSI koja okuplja 13 udruženja.

Osim što na ovakvim skupovima uz edukaciju stičemo znanje, ove radionice nas dodatno osnažuju, kaže Jelena Lukić. Napominje da je jedan od problema s kojim se suočavala riješen, s obzirom da živi van grada prevoz joj je bio prijeko potreban, ono što nedostaje a što bi bilo od krucijalne važnosti je kaže personalna asistencija.

Osobe sa invaliditetom su kategorija društva koja se nalazi na samoj margini, s toga će ovakav vid edukacije biti od velike važnosti za mlade kojima će biti predstavljeni najbolji načini borbe za ostvarenje zagarantovanih prava u društvu i zajednici, a za koja kako je rečeno mnoge mlade osobe sa invaliditetom i ne znaju.

Osobe sa invaliditetom spadaju u jednu od ugroženijih kategorija društva, pa im je uz bolje razumijevanje zajednice, neophodno omogućiti uslove za samostalan život i bolju uključenost u lokalnu zajednicu, kroz obrazovanje, rad i zapošljavanje, rečeno je na edukativnoj radionici na kojoj su se učesnici bavili primjenom UN Konvencije o  pravima osoba sa invaliditetom, koju je organizovala Koalicija KOLOSI.

Dvodnevna radionica realizuje se kroz program Majrajt, koji KOLOSI sprovode u saradnji sa još četiri koalicija u BiH iz Mostara, Tuzle, Sarajeva i Doboja.

Jović izražava očekivcanje da će KOLOSI za tri do četiri godine intenzivno radeći sa mladima stvoriti pet do šest lidera na području grada Bijeljina koji će moći da prate i utiču na primjenu prava osoba sa invaliditetom u društvu i zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *