Koliko se kuvaju jaja za Vaskrs kako bi bila savršeno skuvana

Potrebni su vam voda, jaja, šerpa i sat, evo jednostavnog uputstva!

Kuvanje i farbanje jaja za Vaskrs običaj je kojem se radujemo svake godine, a evo savjeta kako da jaje ispadne savršeno.

Kuvanje jaja je prava mala nauka, pa bi trebalo da znate koliko dugo se kuva jaje da bi se žumance skuvalo, ali da ne bi bilo prekuvano, sa sivkastom ivicom.

Ako ćete ih kuvati sa bojom, poželjno prirodnom, jaja stavite u jednom sloju u šerpu punu hladne vode. Poklopite šerpu, pustite da provri na jakoj vatri, potom smanjite i kuvajte ih sedam do osam minuta.

Ako ćete jaja najprije obariti, pa topla stavljati u boju, preporučuje se da ih u jednom sloju stavite u šerpu sa hladnom vodom, pustite da voda provri na jakoj vatri, zatim sklonite šerpu sa ringle, i ostavite jaja u vreloj vodi 12 minuta. Potom ih prelijte hladnom vodom da biste mogli bezbjedno da ih uzmete u ruku, i stavite ih u čašice sa bojom.

Kako da jaja ne pucaju prilikom kuvanja

Sačuvajte živce i jaja od pucanja uz nekoliko provjerenih “caka”.

Vaskršnja jaja farbaju se od četvrtka do subote u zavisnosti od kraja, ali najčešće na Veliki petak. Domaćice su već nabavile boje, lukovinu, a usput naučile i nekoliko dobrih trikova za dekoraciju jaja, a ono što svaku brine jeste da ne popucaju prilikom kuvanja.

Ukoliko niste do sada znali za trikove kako da vam se to ne desi, obavezno pročitajte ovaj tekst. Ovi provjereni savjeti će vam sigurno pomoći.

Treba da znate i da je ljuska bijelih jaja daleko tanja od tamnijih, tako da njih treba kraće kuvati. Naravno, bitno je i da budu svježa.

Takođe, vrlo je važno da prije nego ih stavite na šporet, jaja treba prethodno da budu sobne temperature, pa ih na vrijeme izvadite iz frižidera.

Bitno je i da voda bude sobne temperature kada se u nju stave jaja, pa se postepeno se zagrijava, vodeći računa da ne ključa prejako.

Posuda treba da bude dovoljno velika kako se jaja ne bi sudarala i tako popucala. Po nekima je dobar trik i da se voda miješa tokom ključanja, pa se potom jaja kuvaju 10-12 minuta, a zatim se isključi vatra i ostave se u toj vodi još pola sata.

Trik za koji većina iskusnih domaćica zna, jeste i da so i sirće pomažu da jaja ne popucaju tokom kuvanja. Mjera je pola kašike soli na litar vode, a da biste bili potpuno sigurni da ste izbjegli neželjeno pucanje, dodajte i pola kašičice sirćeta!

(Mondo.rs)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *