Koliko pokazuje kazaljka, a koliko vaš auto zaista troši?

Među stvarima koje frustriraju vozače je kazaljka koja pokazuje koliko je goriva ostalo u rezervoaru, kao i digitalni pokazatelj preostale kilometraže. Međutim, broj kilometara koji možemo da pređemo je rijetko kada tačan podatak, jer je precizna kalibracija gotovo nemoguća.

Prema podacima Američke automobilske asocijacije (AAA), preciznost varira u većoj mjeri tokom kratkih distanci, jer su senzori i softver koji upravljaju pokazivačem preostalog dometa veoma osjetljivi na nekonzistentna ubrzanja.

AAA navodi da 74 odsto vozača koristi displej koji pokazuje preostalu kilometražu prilikom odlučivanja kada treba dosuti gorivo. Slučajno ili ne, ti vozači možda preuzimaju nepotreban rizik oslanjajući se isključivo na očitavanje koje pruža putni računar.

Američka organizacija preporučuje vozačima da dospu gorivo kada kazaljka pokaže da je na raspolaganju preostala četvrtina rezervoara. Naravno, to je najracionalniji savjet, jer vožnja automobila kada se upali “crveno” svakako nije dobra, budući da benzinska isparenja mogu da dovedu do habanja i na kraju oštetiti pumpe goriva, prenose Vrele Gume. Ni motor ne voli dotična isparenja, a postoji i problem sa prljavštinom u rezervoaru.

Vožnja na “rezervi” je najbolji način da se mulj koji se nataložio na dnu rezervoara nađe u sistemu ubrizgavanja goriva i motoru. Te supstance dolaze iz benzinskih pumpi kod kojih je nivo benzina u tankovima pri kraju. A najlakši način da na benzinskoj pumpi uočite da se toče posljednje zalihe goriva iz tanka je analiza protoka goriva. Ukoliko benzin teče sporije nego inače, vrlo je vjerovatno da će se u rezervoaru vozila uskoro naći neželjene supstance.

Mjerenja na dinamometru, na kome su odabrana vozila simulirala različite scenarije vožnje, pokazala su da je potrošnja testiranih vozila je, u prosjeku, pokazivala grešku od 2,3 odsto u poređenju sa vrijednostima na dinamometru.

Greške su kod individualnih vozila u velikoj mjeri varirale, od minus 6,4 do plus 2,8 odsto. Preciznije, kod prvog testiranog automobila, ekonomičnost je bila precijenjena za 6,4 odsto, dok je kod posljednjeg bila potcijenjena za 2,8 odsto.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *