Koliko iznose troškovi sahrane u Bijeljini ? /VIDEO/

Pojedini građani Bijeljine obratili su se našoj TV izražavajući nezadovoljstvo zbog visokih cijena na gradskim grobljima u Bijeljini kojima gazduje JKP “Gradsko groblje”. Oni smatraju da su određene stavke previsoke u današnjem vremenu kada je većina građana suočena sa brojnim poskupljenjima.

Zakup grobnog mjesta , cijena obavljanja ukopa nedjeljom i praznicima te troškovi sahrane  , uglavnom su ono što muči građane koji ističu da je za sve navedeno potrebno izdvojiti i do 1.000 KM za jedno lice. Tragom tih informacija obratili smo se nadležnim organima u JKP “Gradsko groblje” i provjerili ove navode. Pitali smo koliko košta zakup grobnog mjesta u Bijeljini ?

Npr. ako je lice preminulo  u Bolnici, vozi se u gradsku mrtvačnicu na Novom groblju  pa tek  odatle može da ga preuzme neko od pogrebnih društava u Gradu  . U Gradskom groblju potvrdili su ovu informaciju i naveli da je riječ o novini koja se od nedavno sprovodi.

Ukoliko niste znali cijena obavljanja sahrane nedjeljom i praznicima je dupla. Ukoliko je sahrana nedjeljom cijena je oko 350 KM.

To nije sve ….Ukoliko se odlučite da umjesto dasaka u grobnicu stavite betonske ploče cijena je oko 100 maraka po komadu, a obično ih je potrebno nekoliko.Da li je ova usluga neophodna ?

Jedna od nelogičnosti prema mišljenju građana je stavka koja se odnosi na uklanjanje  cvijeća sa groba do 40.dana. Ova usluga se naplaćuje oko 35 maraka. 

Pitali smo zbog čega se ova usluga naplaćuje ? Zbog čega to građani ne  mogu sami uraditi i  zar ovo nije obaveza preduzeća jer građani svakako godišnje plaćaju održavanje grobnog mjesta ?

Da rezimiramo. Zakup grobnog  mjesta  u seoskom području Semberije  je 50 KM , a u gradskom  350 KM.  U troškove sahrane pored grobnog mjesta ubraja se i izrada parapeta koji košta 327 KM, te troškovi ukopa 175 . To je oko 850, plus dodatni troškovi …što dođe i do 1.000 KM za jedno lice. 

Građani smatraju da je to previše , posebno za penzionersku populaciju .  Ipak ima i onih građana koji su na vrijeme kako kažu obezbijedili zakup grobnog mjesta. Građani su nam rekli da se u posljednje vrijeme odlučuju za zakup grobnog mjesta u seoskom području te Federaciji BiH, gdje je ova usluga znatno povoljnija.

Provjerili smo i cjenovnik usluga preduzeća koja obavljaju istu djelatnost u okruženju. U Beogradu je prema cjenovniku preduzeća “Pogrebne usluge” objavljenom na sajtu  –  godišnji zakup i naknada za grobno mesto  oko 25 KM .Troškovi sahrane u novembru mjesecu ove godine iznosili su oko 650 KM , dok je izgradnja grobnog mjesta oko 320 KM . Očigledno da je smrt postala preskupa stavka u našim životima. U preduzeću “Gradsko groblje” kažu da posluju u skladu sa Zakonom o pogrebnim djelatnostima te  po cjenovniku koji je usvojila Skupština Grada 2016.godine i da Skupština Grada može da promijeni ovu odluku.

Očekuje se potez nadležnih. Da je smrtnost povećana potvrđuje i zvanična statistika. Uskoro će se morati proširiti i Novo gradsko groblje za šta je zemljište već kupljeno.

I na kraju , kao što reče jedan od naših sagovornika ” i smrt je postala skupa” . U kultnom filmu “Maratonci trče počasni krug”  snimljenom prije  skoro četiri decenije …. reditelj Dušan Kovačević je duhovito primjetio da je „najlepše to što smo živi“.Replike iz filma  se i danas  citiraju. Tako nekako je i današnja situacija.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.