Koliko dugo smijemo da čuvamo zamrznute namirnice

Zamrzavanje mesa, voća, povrća i drugih namirnica može biti korisno, ali neophodno je poznavati pravila o tome, koliko koja namirnica može bezbjedno da se drži u zamrzivaču, i kada počinje da gubi na kvalitetu.

Hrana koju obično zamrzavamo može relativno dugo da se čuva i koristi. Ipak, to ne znači da će, na primjer, sirova piletina koju ste kupili i stavili u zamrzivač, imati isti ukus, pa i teksturu poslije nekoliko nedjelja i poslije godinu dana.

Stručnjaci kažu da pileće meso koje ste pripremili i poslije godinu dana držanja u zamrzivaču, neće naškoditi vašem zdravlju, ali da neće biti pretjerano ukusno.

Zato je važno znati koliko i koja vrsta hrane može da se drži zamrznuta i kada počinje da gubi na kvalitetu.

Sirovo meso

Mljevena govedina, ćuretina, teletina, svinjetina i jagnjetina

Za najbolji ukus i teksturu, najbolje je da ove vrste mljevenog mesa iskoristite u roku od tri ili četiri mjeseca od momenta zamrzavanja.

Odresci, kotleti i pečeno meso

Odresci govedine, teletine, jagnjetine ili svinjetine, mogu se zamrznuti šest do 12 mjeseci prije nego što izgube kvalitet. Kotleti mesa počinju da gube kvalitet nakon četiri do šest mjeseci, a cijela pečenja je najbolje upotrijebiti u roku od četiri do 12 mjeseci, prenosi foodsafety.gov.

Meso živine

Zamrznuto cijelo pile, ćurka ili kokoška, u zamrzivaču mogu zadržati svoj kvalitet do godinu dana, dok komadi živinskog mesa (bataci, bijelo meso, krilca…) zadržavaju svoj kvalitet i do devet mjeseci, podaci su portala foodsafety.gov.

Riba

Za optimalni kvalitet, masnu ribu (losos, tunu) treba konzumirati najkasnije u roku od dva do tri mjeseca poslije zamrzavanja.

Bakalar ili iverak trebalo bi da se pojede u roku od šest meseci, prenosi Real Simple.

Voće i povrće

Većina zamrznutog povrća i necitrusnog voća možete da zamrznete i čuvate osam do 12 mjeseci. Možete zamrznuti i citruse, ali morate preduzeti dodatne korake.

Kada je riječ o povrću, korisno je blanširati ga prije nego što ga zamrznete. Držanje povrća u kipućoj vodi na kratko, zaustavlja enzimski proces koji utiče na nivo hranljivih materija u povrću i tako ih čuva.

Supe i čorbe

Supe i čorbe sa povrćem, mesom, žitaricama, tjesteninom, zadržaće svoj kvalitet u zamrzivaču dva do tri mjeseca.

Ostalo

Pica: Ne držite picu u zamrzivaču duže od jednog ili dva mjeseca, ako želite da zaista uživate u njenom ukusu.

Pljeskavice: Koristite ih u roku od jednog do tri mjeseca od zamrzavanja ili će početi da gube ukus i teksturu.

Palačinke, keks, tost: Ove namirnice koje koristimo uglavnom za doručak mogu se držati zamrznute do mjesec dana, navodi se na bettycrocker.com.

(RTS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *