Kolike kazne su izrečene naftašima, trgovcima, pekarima, mljekarama i peletarima zbog kršenja marže

Tržišna inspekcija Republike Srpske je od 5. marta do 30. novembra izrekla 328 prekršajnih naloga benzinskim pumpama u vrijednosti od 2.214.000 KM.

Inspekcija je u tom periodu izvršila 251 kontrolu benzinskih stanica, te su u 161 slučaju utvrđene određene nepravilnosti na osnovu čega su inspektori izrekli ove prekršajne naloge.

Iz Inspektorata Republike Srpske je saopšteno da su izrečene i dvije mjere zabrane obavljanja djelatnosti.

U saopštenju se navodi da od marta traju inspekcijske kontrole i u većim trgovačkim centrima i svim marketima primjene uredbe prilikom formiranja cijena o ograničenju marže u prometu robe – izvršeno je 178 kontrola, od čega je 118 bilo neuredno, a tom prilikom izdata su 134 prekršajna naloga za nepoštovanje ove uredbe u vrijednosti od oko milion KM.

“Za druge prekršaje, kao što su izdavanje računa, isticanje cijena, rokovi trajanja, deklaracija i ostalo u tržnim centrima izdato je 120 prekršajnih naloga u vrijednosti od oko 100.000 KM”, navodi se u saopštenju.

U prethodnom periodu Tržišna inspekcija obavila je kontrole u tri mljekare u Republici Srpskoj – “Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica, “Pađeni” Bileća i Mljekara “Dule” Bijeljina u kojima je takođe utvrđen određen broj nepravilnosti od kojih se jedna odnosila na prekoračenje marže na osnovne životne namirnice.

Subjektima su izdati prekršajni nalozi, a rješenjima naloženo ispravljanje nepravilnosti, to jest vraćanje cijene u normalne tokove.

Kada je riječ o subjektima koji se bave proizvodnjom i prodajom ogrevnog peleta, u proteklih desetak dana Tržišna inspekcija izvršila je oko 30 kontrola, od čega je devet bilo sa nepravlnostima.

Inspektori su na osnovu utvrđenog izdali šest prekršajnih naloga u visini od oko 40.000 KM. Prilikom kontrola oduzeto je i 35,5 tona peleta zbog nepostojanja dokumentacije o porijeklu robe, navodi se u saopštenju.

U proteklih desetak dana intezivirane su i kontrole pekara. Izvršeno je 30 kontrola od čega je polovina bila sa nepravilnostima.

“Izrečeno je 15 prekršajnih naloga u iznosu od oko 15.000 KM. Uglavnom je riječ o manjim nepravilnostima, dok su kod dva subjekta izrečene mjere zbog prekoračenja uredbe o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice”, navode iz Inspektorata.

U svim kontrolisanim subjektima, pored kontrola primjene uredbe o ograničavanju marže prilikom fiormiranja cijena, inspektori su kontrolisali i ostale parametre kao što su isticanje cijena, kontrola porijekla robe, izdavanje računa, ispravnost mjernih uređaja i ostalo.

Iz Inspektorata obavještavaju potencijalne subjekte kontrole da je Zakonom o trgovini obaveza tržišnog inspektora da donese rješenje o zabrani obavljanja trgovinske djelatnosti, kao i pružanju usluga ako se u prethodno ostavljenom roku ne postupi po rješenju, to jest ne otklone prethodno utvrđene nepravilnosti.

Inspektorat je istakao da su prevencija i edukacija uvijek bili prioritet, ali u cilju zaštite građana ovakvo postupanje nije isključeno – to jest zabrana rada ne samo da nije isključena nego je i zakonska obaveza.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *