Koji su uslovi za starosnu penziju?

Prema Zakonu o PIO, koji je u primjeni od 2012. godine, u prelaznom periodu do kraja 2025. godine uslovi za odlazak u penziju se postepeno mijenjaju, te se svake godine starosna granica pomjera za po četiri mjeseca i ona će 2025. dostići 60 godina, izjavio je direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osigranje Republike Srpske Mladen Milić, gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a.

Milić je naglasio da ove godine sa minimalno 15 godina radnog staža žene i muškarci mogu otići u penziju sa 65 godina života.

– Svi koji ove godine navrše 40 godina radnog staža imaju pravo na starosnu penziju sa napunjenih 59 godina. Žene sa 35 godina staža mogu ići u penziju sa 57 godina života – rekao je Milić.

On je podsjetio da, u skladu sa Zakonom o radu, žene mogu da ostvare pravo na starosnu penziju sa manje godina ako imaju jedno, dvoje ili troje djece.

– Za svako dijete starosni uslovi se smanjuju za jednu godinu – precizirao je Milić.

On je dodao da su od ovih novih pravila izuzeti policajci i radnici državne uprave koji zasnivaju radni odnos preko Agencije za državnu upravu.

– Oni sa 40 godina staža ostvaruju pravo na penziju bez obzira na godine života – rekao je Milić.

Govoreći o ostvarivanju prava na penziju iz inostranstva Milić je naveo da je veoma važno da građani na vrijeme podnesu zahtjev za penziju.

– U posljednje vrijeme je problem potvrda staža za osiguranike koji su dio radnog vijeka proveli van Republike Srpske. Neko ko radi 40 godina podnese zahtjev za penziju, a radio je u Francuskoj. Mi od njih na potvrdu staža čekamo po devet mjeseci – naglasio je Milić. 

(RTRS)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *