Kod 630 vozača utvrđeno prisustvo alkohola

U republičkoj akciji pojačane kontrole saobraćaja ispitivanje prisustva alkohola u organizmu izvršeno je kod 10.158 vozača, od kojih je alkohol utvrđen kod njih 630, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

U akciji pod nazivom “Odnos vozač – pješak i kontrola vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova” 74 vozača imala su više od 1,5 promila alkohola u krvi.

“Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola 81 vozač lišen je slobode – 74 njih zbog više od 1,5 promila alkohola u krvi i sedam koji su odbili da se podvrgnu alkotestiranju”, navodi se u saopštenju.

Od 23 vozača koji su podvrgnuti ispitivanju na prisustvo opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova, koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, kod tri je utvrđeno prisustvo opojnih droga u organizmu, dok je 13 vozača odbilo da se podvrgne testiranju.

Od ukupno kontrolisanih 1.222 pješaka, za njih 1.207 utvrđeno je da su počinili prekršaje, za koje su im izdati prekršajni nalozi.

U proteklih deset mjeseci dogodile su se 7.403 saobraćajne nezgode, što je manje za 11,3 odsto u odnosu na isti period lani.

“U saobraćajnim nezgodama poginulo je 85 lica što je za 16 lica manje u odnosu na isti period lani. Teže su povrijeđena 384 lica /manje za 23,7 odsto/, dok je lakše povrijeđeno 1.880 lica /manje za 6,9 odsto/”, naveli su iz MUP-a.

Akciju je s ciljem sprečavanja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica i održavanja povoljnog stanja bezbjednosti saobraćaja realizovao MUP od 20. do 24. novembra, a policijski službenici su u okviru akcije kontrolisali ukupno 12.986 vozača.

MUP poziva sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i da se odgovorno ponašaju u saobraćaju, te da doprinesu povoljnijem stanju u oblasti bezbjednosti saobraćaja na području Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *