Klub “Tamo daleko” krije muzejsku zbirku predmeta iz svih krajeva bivše Jugoslavije /VIDEO/

U naselju  5.Jezera u Bijeljini smještena su lica -korisnici alternativnog smještaja čija je imovina uglavnom porušena u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prije skoro tri decenije utočište su našli u Semberiji . Kako bi sivu realnost bar na neki način ublažili i olakšali život , neki od njih došli su na ideju da oforme kutak u kojem će se svakodnevno okupljati . Nazvali su ga simbolično “Tamo daleko”. Međutim, ovaj klub iza vrata krije pravu muzejsku zbirku predmeta iz svih krajeva eks Jugoslavije.

U srcu Semberije i jednom od najvećih gradskih naselja,  5. Jezera nalazi se klub nazvan “Tamo daleko”. Ova brvnara nikla je na ideju Miroslava Miće Vujanovića koji je u dvorištu zgrade u kojoj živi odlučio da napravi kutak u kojem će okupljati svoje komšije , ali kako kaže i druge ljude dobre volje.

U pomoć oko izgradnje kutka pritekli su i drugi građani. Dušan Stevanović koji jeu Bijeljinu tokom rata došao iz Zenice bavi se duborezom i ikonostasom.Kaže da je uradio 14 ikonostasa. Taj hobi omogućio mu je da putuje širom Srpske i BiH odakle je donosio brojne predmete.

A unutrašnjost ovog kutka krije pravo bogatstvo i riznicu predmeta prenijetih iz svih krajeva Srpske i Federacije BiH. Mnogi su stigli i iz zavičaja.

Na ovome neće stati. U budućnosti planiraju da tu održavaju promocije , književne večeri i razna druga druženja.

Pozvali su i druge sugrađane da dođu i posjete kako kažu njihov Muzej.

Kažu da je Klub otvoren non stop za sve ljude dobre volje željne druženja i razgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.