Kisić Tepavčević: Manje testiranih, epidemija se stišava /VIDEO/

Epidemija koronavirusa popušta, ali će se virus širiti onoliko koliko mu mi dozvolimo, kaže doktorka Darija Kisić Tepavčević.  Ističe   da postoji veliko interesovanje za testiranje na lični zahtjev građana i da se dnevno  uradi oko 100 takvih testova. U Srbiju je danas stigla nova medicinska pomoć iz Kine .

U tekstilnoj fabrici “Kajzen” u Smederevu potvrđen je još jedan pozitivan slučaj na kovid 19, ukupno 26. Novooboljelih ima i u italijanskoj kompaniji “Rosa Katene” i hladnjači “Luka fud” u Umčarima. Zamjenica direktora instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da se epidemija koronavirusa stišava, ali da nova žarišta pokazuju koliko on brzo nađe put do osetljive osobe.

Kaže da je nezahvalno govoriti o drugom talasu virusa.

Voz sa medicinskom opremom iz Kine stigao je u Beograd. U 40 kontejnera dopremljeni su zaštitne maske, skafanderi, rukavice, naočare, viziri.Vozom kineske željeznice dopremljena je medicinska oprema koju je Srbija kupila od Kine za borbu protiv koronavirusa. Na vagonima je ispisana poruka na srpskom i kineskom jeziku “Kineske željeznice čestitaju bratskoj Srbiji uspjeh u borbi protiv epidemije”.

Uskoro se u Srbiji završava i školska godina, koja je prema riječima ministra Mladena Šarčevića bila drugačija od svih predhodnih. Govoreći o maloj maturi, ministar je rekao da su uvedene novine, napravljena je proba onlajn koja je služila samo za provjeru, koja je urađena na 66.000 đaka. Podsjetio je da se 17. 18. i 19. juna rade pravi testovi od 9 do 11 sati.

Govoreći o upisima na fakultete, prijave su onlajn i upis – zahtjeva-  da papire povlače sami, aplikacije su postavljene, od 24. do 29. su upisi, a onda kreću prijemni do 5. jula. Krajem godine se očekuje da i nastavnici dobiju povećanje plata. Govoreći o ekskurzijama sljedeće godine, Šarčević kaže da je dao sugestiju da budu u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *