Brojne reakcije srpskih zvaničnika na odluku Crne Gore /VIDEO/

Oštre reakcije stižu i danas nakon što je Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković najavio je da će Crna Gora u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje, i da će prvo biti otvorene granice za građane Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Albanije i Grčke.Za građane Srbije i BiH granice Crne Gore neće biti otvorene 1. juna.

Odluka Podgorice ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima, ocijenila je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović. I Ministar u Vladi Srbije Nenad Popović reagovao je na odluku Crne Gore.

On smatra da je cilj crnogorske vlasti da kroz progon, prijetnje i svaku moguću diskriminaciju uništi političku snagu Srba u toj državi i da na popisu stanovništva sljedeće godine srpski narod svede na, kako kaže, statističku grešku. Iz Srbije je poručeno da ova zemlja neće zatvarati granice za crnogorske građane, kao što je to uradila Podgorica za građane Srbije.

Na odluku Crne Gore reagovao je i Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji.

I Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić osudio je odluku Vlade Crne Gore o selektivnom otvaranju granica, prema kojoj je i dalje zabranjen ulazak u Crnu Goru građanima Srbije i BiH, kojima je poručio da su u ovoj grad uvijek dobrodošli i u što većem broju.

Katić smatra da je ova odluka već napravila štetu, ne samo Herceg Novom, nego cijelom primorju.Pozivam sve ljude u Srbiji i BiH da ne nasijedaju na ovakve provokacije zvanične državne vlasti u Crnoj Gori. Kao i mnogo puta do sada, potezi Vlade Crne Gore ne oslikavaju ni volju niti potrebe većine građana, poručio je Katić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *