Kazna za nenošenje majice ili previše krompira u vozilu: Najčudniji zakoni o vožnji na svijetu

Saznajte gdje ćete dospjeti u zatvor zbog prebrze vožnje i gdje ne smijete da nosite previše krompira.

Da li znate koliko krompira zakonski smijete da prevozite?

Vjerovatno da ne, jer ne postoje takva ograničenja kod nas, ali ovo je nekad bila velika briga sa skupim posljedicama za vozače u Novom Južnom Velsu u Australiji. Na zakone o vožnji utiči automobili u datoj naciji, ljudi koji ih voze i okruženje u kojem rade.

Dok skoro svaka zemlja zabranjuje prebrzu vožnju i vožnju pod dejstvom alkohola, neke primjenjuju naizgled čudnija pravila napisana za rješavanje specifičnih lokalnih problema. Tako su zakonodavci širom svijeta morali da uzmu u obzir krompir, slušalice i blatobrane.

Evo nekih od najčudnijih zakona o vožnji na svijetu.

Australija: Zaključajte vaše vozilo

U nekim australijskim državama, poput Novog Južnog Velsa, zakon nalaže vozačima da zaključaju svoje vozilo odmah nakon što ga napuste ako žele da odlutaju više od 3 metara od njega. Od njih se takođe traži da obezbijede prozore, što znači da ih zatvore ili ostave otvorene najviše nekoliko centimetara. Naravno, ovi zakoni se ne primjenjuju na automobile koji nemaju brave ili prozore, kao što su Mini Moke ili Jeep Wrangler bez krova.

Australija: Prijavite svoj krompir

Zakon o marketingu krompira usvojen u Australiji 1946. zabranjuje vozačima da nose preko 50 kilograma krompira. Agenti za sprovođenje zakona ne moraju da nose vagu; dozvoljeno im je da procjene težinu pogledom na gomilu. Oni koji su prekršili ovaj zakon 1940-ih rizikovali su visoke novčane kazne, ali nema dokaza da se još uvek primjenjuje danas.

Bahrein: Idite u zatvor

U Bahreinu, službenici za sprovođenje zakona mogu izreći zatvorske kazne za skoro svaki saobraćajni prekršaj. Neko ko prolazi kroz crveno rizikuje da provede do šest mjeseci u zatvoru ili da plati kaznu od oko 1.000 funti. Oštećivanje imovine tokom prolaska na crveno svjetlo je kažnjivo do jedne godine zatvora i novčane kazne koja može dostići čak 6.100 funti.

Kipar: Jedite prije nego što krenete

Kipar zabranjuje vozačima da piju za volanom, čak i ako je voda. Takođe je zabranjeno jesti tokom vožnje, jer vozači moraju sve vrijeme da drže obje ruke na volanu. I, kao i mnoge skandinavske zemlje, Kipar traži od vozača da stalno imaju upaljene farove.

Francuska: Ponesite svoj alkometar

Francuski vozači moraju da nose nekorišćeni alkometar u svojim automobilima od 2013. Dok su vozači koji su odlučili da ga ne kupe prvobitno rizikovali da dobiju kaznu od 11 evra, sankcija nije ušla u konačnu verziju zakona tako da nema kazne. Od službenika za kontrolu saobraćaja se traži da kažu nešto u stilu “zakon je” i da koriste sopstveni alkometar da provere nivo alkohola.

Njemačka: Neka vam rezervoar bude pun

Nezakonito je ostati bez goriva na njemačkom autobanu. Vlasti smatraju da je nestanak goriva problem koji se može spriječiti, dok ističu da je zaustavljanje na strani puta na kojoj često nema ograničenja brzine izuzetno opasno. Kazna za ovako nešto je i do 70 evra.

Japan: Budite oprezni kada je mokro

Japanski vozači moraju dvaput da razmisle prije nego što prođu kroz baru. Zakon kaže da moraju da imaju blatobrane postavljene na svoj automobil, smanje brzinu i/ili preduzmu druge mjere prije nego što prođu kroz vodu ili blato kako bi se osiguralo da ne isprskaju pešake.

Švajcarska: Ne perite svoj auto kod kuće

U Švajcarskoj vozačima nije dozvoljeno da peru svoja vozila na prilazu ili ispred svog prebivališta. Vlada nema ništa protiv čistih automobila; zakon jednostavno zabranjuje švajcarskim građanima da bacaju sve što bi moglo da zagadi vodu u kanalizacioni sistem, uključujući i sapun koji se koristi za pranje automobila. Čišćenje automobila u Švajcarskoj zahtjeva odlazak do najbliže perionice i plaćanje za korišćenje njihove opreme.

Tajland: Nosite majicu

Na Tajlandu je vruće i vlažno, ali to nije valjan izgovor za vožnju bez majice. Protiv zakona je biti bez majice u automobilu, na skuteru, pa čak i na biciklu. Vlasti su 2014. godine upozorile turiste željne sunca da se zakon odnosi i na njih i nazvali su vožnju bez majice i nezakonitim i nepristojnim.

Sjedinjene Američke Države: Nema inspekcija

U Americi, države i okruzi imaju moć da odluče da li vozila treba da prođu redovnu inspekciju bezbjednosti i emisija. Neki izuzimaju određene automobile na osnovu njihove starosti ili karoserije, dok su drugi potpuno eliminisali testiranje. Mičigen, Montana i Sjeverna Dakota nemaju nikakvu inspekciju vozila.

Ovo su samo neki od najzanimljivih i najčudnijih zakona o vožnji širom svijeta, slažete li se sa njima?

(Telegraf.rs)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *