Karan: Policija već 32 godine garant vladavine prava i bezbjednosti

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan poručio je da je policija Republike Srpske svojim profesionalnim radom, stručnim i ličnim kvalitetima već 32 godine garant vladavine prava i bezbjednosti građana, te da su opredijeljeni da tako i ostane, uspješno savladavajući prepreke i izazove.

Karan je istakao da biti policijski službenik nikada nije bilo lako, a posebno sada, te im poručio da budu dosljedni u profesionalnom i zakonitom izvršavanju svojih poslova i zadataka.

“Mi jesmo javni službenici i dužni smo da štitimo građane Republike Srpske, njihovu imovinu i samu Republiku Srpsku, te je i to povjerenje i zahvalnost koju dobijamo od naših građana najveća nagrada i za nas kao Ministarstvo, ali i za svakog pojedinca”, rekao je Karan Srni, te svim aktivnim i penzionisanim pripadnicima MUP-a čestitao Dan policije koji će biti obilježen u četvrtak, 4. aprila.

KONTINUIRANI RAD NA JAČANjU MUP-a

On je naglasio da MUP kontinuirano godinama, uz podršku Vlade i predsjednika Srpske, radi na jačanju svojih kapaciteta s ciljem efikasnijeg rada, te se osim ulaganja u obuku i opremanje, radi i na poboljšanju materijalnog položaja svojih službenika.

Karan je naveo da su plate zaposlenih u MUP-u Srpske više puta rasle, te je neto plata policijskog službenika sa srednjom stručnom spremom u januaru 2015. godine iznosila 840 KM, dok je decembarska plata prošle godine iznosila 1.329 KM, a plata policijskog službenika sa visokom stručnom spremom u istom vremenskom intervalu je sa 1.200 KM porasla na 1.762 KM.

“S druge strane, neto primanje državnog službenika sa srednjom stručnom spremom u januaru 2015. godine iznosilo je 700 KM, a decembarska plata 2023. godine iznosila 1.020 KM, dok je plata državnog službenika sa visokom stručnom spremom u januaru 2015. iznosila 1.200 KM, a decembarska plata 2023. godine iznosila je 1.695 KM”, rekao je Karan.

On je dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova prepoznalo potrebu poboljšanja materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije, te je uz podršku Vlade, Narodna skupština Srpske 2019. godine usvojila Zakon o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim će se prilikom obračuna penzijske osnovice koristiti petogodišnji prosjek, odnosno pet najboljih godina koje su ostvarili tokom radnog staža, čime je značajno uvećana penzija policijskog službenika.

Resorni ministar je naglasio da su pripadnici MUP-a prošle godine dobili novu uniformu, da se ulaže u njihovu kvalitetnu obuku, te je s ciljem jačanja kadrovskih kapaciteta ponovo formirana Srednja škola unutrašnjih poslova gdje se trenutno školuje jedna generacija mladih, a uskoro se očekuje i konkurs za upis nove, desete generacije.

“Za nas nema razlike u značaju policijskih službenika, bez obzira da li je riječ o uniformisanoj ili kriminalističkoj policiji ili pripadnicima SAJ-a i Žandarmerije. U lancu djelovanja na polju bezbjednosti svako ima svoju ulogu i ona je jednako značajna, bez obzira da li je riječ o pozorniku, saobraćajnom policajcu, kriminalističkom tehničaru ili na primjer inspektoru za visokotehnološki kriminalitet”, istakao je Karan.

On je ocijenio da su obuke i stručno usavršavanje veoma važan segment da bi, prateći svjetske trendove, policija mogla odgovoriti na svaki bezbjednosni izazov.

“Tu ključnu ulogu igra upravo naš Centar za obuku koji je istovremeno jedan specifičan trening centar na kojem može da pozavidi svaka policija, ali i mjesto gdje su smještene baze našeg SAJ-a, Žandarmerije, kao i većine operativnih uprava. Ipak, sve ove promjene niti jednog trenutka ne smiju iz fokusa skrenuti prije svega odnos policije i građana koji su ključni za sve nas. Bez dobre saradnje sa građanima, nema ni uspješnog rada policije”, naglasio je Karan.

STANjE BEZBJEDNOSTI POTPUNO POVOLjNO I STABILNO

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske ocijenio je da je stanje bezbjednosti u Srpskoj potpuno povoljno i stabilno, te je zahvalio svakom pripadniku MUP-a koji pošteno, efikasno i u skladu sa zakonom izvršava zadatke, bez obzira na kojim poslovima je angažovan jer, kako je rekao, svaki od njih je dao doprinos tome da se danas može reći da je Republika Srpska stabila i bezbjedna.

“Evo i proteklih dana svjedoci ste naših aktivnosti koje su reakcija na terorirstički napad u Moskvi, a koje preduzimamo s ciljem preventivnog djelovanja i zaštite naših grđana i njihove imovine”, rekao je Karan.

Kao najvažnije aktivnosti policije, on je naveo borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije jer predstavlja jednu od najvećih, najopasnijih i najsloženijih prijetnji koji može direktno da ugrozi bezbjednost i stabilnost na nacionalnom i međunarodnom nivou.

S tim u vezi, prošle godine procesuirano je 12 organizovanih kriminalnih grupa u vezi sa zloupotrebama opojnih droga, neovlaštenim prometom oružja i vojne opreme, zloupotrebama službenog položaja, sprečavanja dokazivanja, ometanja rada pravosuđa, primanja i davanja mita i ostalog.

“Ponosan sam načinom na koji su pripadnici MUP-a Republike Srpske odgovorili na otvaranje ‘Skaj’ i ‘Anom’ aplikacija, iako su se i sami time našli pod posebnim bezbjednosnim prijetnjama. Samo zahvaljujući podacima iz ‘Skaja’ i razmjenom podataka sa Evropolom uspješno smo proveli niz istraga koji smo procesuirali organizovane kriminalne grupe koje su se na području regiona bavile trgovinom narkoticima i oružjem”, istakao je Karan.

On je napomenuo da je upravo po predmetu MUP-a Republike Srpske, odnosno Uprave za organizovani i teški kriminalitet, u BiH potvrđena i prva optužnica po “Skaju” i u toku je suđenje po tom predmetu.

TERORIZAM – PRIJETNjA GLOBALNOJ BEZBJEDNOSTI

Karan je naglasio da prijetnju globalnoj bezbjednosti predstavlja i terorizam, a da napadi koji su se desili u BiH pokazuju da ova zemlja nije izuzeta od ove pošasti.

“MUP Srpske čini sve da se bezbjednosni problemi preduprijede i u tom smislu sarađujemo ne samo sa bezbjednosnim agencijama u BiH i regionu, već i šire. Godinama upozoravamo da se u BiH formiraju vehabijske zajednice i paradžemati, zbog čega je neophodna adekvatna reakcija političkih, vjerskih i pravosudnih institucija na te izazove”, istakao je Karan.

On je konstatovao da je veoma značajno što je uspostavljena zajednička kontakt tačka za saradnju sa Evropolom, te da se pravovremenom razmjenom informacija i dobrom saradnjom jedino može voditi uspješna borba protiv organizovanog kriminala i terorizma, budući da za kriminalce u regionu nema granica.

“Jedan takav primjer je međunarodna akcija ‘SEE JAD 2023’, koju su realizovavale policije 26 evropskih zemalja uz podršku Evropola, Evrodžasta, Fronteksa i Interpola, a u okviru koje su službenici MUP-a Srpske uhapsili 23 lica i otkrili 20 krivičnih djela, od čega 15 krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i pet krivičnih djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija”, naveo je Karan.

Kada je riječ o saradnji sa policijama regiona, on je posebno istakao Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane Srbije koji su podrška i u smislu stručnog usavršavanja i školovanja kadra iz Srpske.

LANI POVEĆAN BROJ KRIVIČNIH DJELA ZA TRI ODSTO, ALI I KOEFICIJENT RASVIJETLjENOSTI

Govoreći o rezultatima rada u prošloj godini, Karan je rekao da je MUP nadležnim tužilaštvima podnijelo 5.955 izvještaja protiv 6.372 lica zbog osnova sumnje da su počinila 7.042 krivična djela.

“Povećan je ukupan broj krivičnih djela za 3,1 odsto u odnosu na 2022. godinu, a povećan je koeficijent ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela, kao i rasvijetljenosti po nepoznatom licu. Ovo je prije svega rezultat proaktivnog djelovanja policije na terenu – da se spriječi izvršenje krivičnog djela, a kada se ono desi da se na brz način riješi”, naglasio je Karan.

On je dodao da je lani otkrivena 403 krivična djela i 2.278 prekršaja zloupotrebe opojnih droga, što je za 33,7 odsto više u odnosu na godinu ranije, a u okviru ovih aktivnosti uhapšeno je 756 lica.

U PUNU FUNKCIJU VRAĆEN ŠKOLSKI POLICAJAC

Kao poseban segment rada MUP-a, resorni ministar je istakao aktivnosti na polju rada sa najmlađima, posebno sa djecom školskog uzrasta, te je nakon tragičnog događaja u beogradskoj školi donesen poseban strateški dokument koji se bavi prevencijom vršnjačkog nasilja.

“Vratili smo u punu funkciju školskog policajca, intenziviran je proaktivni rad u okviru multisektorskih timova, izrađeni su elaborati sa pratećim bezbjednosnim procjenama za sve školske i objekte smještaja studenata, sagledano je trenutno stanje preventivno-tehničke zaštite fizičko-tehničkog obezbjeđenja, kao i bezbjednosne procedure u obrazovnim ustanovama, te su date preporuke, intenziviran je nadzor i kontrola rada streljačkih i ‘ersoft’ klubova i strelišta, nadzor i kontrola držanja i čuvanja registrovanog oružja, a proveli smo i nekoliko preventivnih kampanja usmjerenih upravo prema učenicima”, rekao je Karan.

On je dodao da tu značajnu ulogu ima i Jedinica za visokotehnološki kriminalitet koja organizuje niz preventivnih mjera sa ciljem zaštite djece na internetu, a MUP je učestvovalo u sprovođenju 11 operativnih akcija, od kojih je sedam međunarodnih, koje su usmjerene na otkrivanje krivičnih djela dječije pornografije, zaštite autorskih prava, kompjuterskih prevara i izrade i unošenja kompjuterskih virusa i ostalog.

Karan je naglasio da je i stanje javnog reda i mira u Srpskoj povoljno, ali da ne može biti zadovoljan stanjem u oblasti bezbjednosti saobraćaja, jer bez obzira na brojne preventivne i represivne aktivnosti lani bilo 10.614 saobraćajnih nezgoda, što je više za 7,3 odsto u odnosu na 2022. godinu.

“U saobraćajnim nezgodama poginulo je 109 lica, što je devet lica više nego 2022. godine. Porazno je da je iz saobraćaja u prošloj godini isključeno 18.797 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola, a 180 vozača zbog vožnje pod uticajem opijata”, rekao je Karan.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *