Kanal Dašnica, Gradski trg i Sokolski dom rekonsturisani zasijali punim sjajem /VIDEO/

Rekonstruisani kanal Dašnica u gradu, u čije je uređenje uloženo gotovo pet miliona maraka, danas je uz prisustvo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika predat na upotrebu građanima.

Nakon što je sa prvim čovjekom grada ozvaničio kraj realizacije ovog projekta Dodik je rekao da je ponosan na ovaj projekat a da je Bijeljina grad intenzivnog privrednog i drugog razvoja.

Uređenje kanala jedan je od projekata i primjer dobre saradnje lokalne vlasti i Vlade Republike Srpske na koji je kaže prvi čovjek grada najviše ponosan i koji će građanima obezbjeđuje urbani prostor za šetnju i rekreaciju, ali je istovremeno značajan za zaštitu životne sredine i zaštitu Semberije od poplava.

Rekonstruisani kanal Dašnica sija punim sjajem. Sve što je bilo predviđeno projektom koji je izradila Direkcija za izgradnju i razvoj grada, urađeno je, pa kanal danas krase uređene pješačke i biciklističke staze, galerije, drvoredi, a sve je osvijetljeno led-rasvjetom.

Projekat rekonstrukcije i uređenje kanala Dašnica rađen je 2014. godine na inicijativu Javne ustanove “Vode Srpske”. Ovo je projekat od velikog značaja za Bijeljinu, kaže Dragan Anđelić, koji je u vrijeme kada je i pokrenuta inicijativa za rekonstrukciju i uređenje kanala Dašnica bio na čelu Javne ustanove “Vode Srpske”.

Anđelić podsjeća da je projekat rekonstrukcije i uređenje kanala Dašnica tada finansirala Gradska uprava Bijeljina iz budžeta grada. Kanal Dašnica je ističe on  danas najbolji primjer dobre sinergije Republike i lokalne zajednice.

Cilj nam je da u narednom periodu završimo priču oko izgradnje auto-puta i gasovoda poručio je danas  srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, jer Bijeljina je kaže strateški važan centar u koji su do sada uložena značajna sredstva.

Bijeljina je grad nade za one koji žive ovdje za još bolji život i uvjeren sam da će naš zajednički rad to ovdje i obezbijediti, rekao je Dodik, koji je danas u Bijeljini sa gradonačelnikom Bijeljine predao na upotrebu i rekonstruisani Trg kralja Petra Prvog Karađorđevića. Obnova je obuhvatila sve trenutno asfaltirane površine – plato oko spomenika borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i parkovske staze.

Pristup ovom prostoru prilagođen je potrebama osoba sa invaliditetom.Osim uređenja pješačkih površina, na Trgu su postavljeni stubovi sa LED rasvjetom, nove klupe, kante za otpatke, stubići za ograničavanje parkiranja i ostali urbani mobilijar, a instalirani su i punjači za električne automobile.Radovi su od kraja septembra izvođeni etapno, da bi se u što manjoj mjeri ometalo kretanje pješaka.Republika Srpska je danas stabilna i bezbjedna , i ima svoj put rekao je Dodik na Gradskom trgu.

U Bijeljini je završen još jedan značajan projekat, rekonstruisana je zgrada Sokolskog doma koji je objekat pod zaštitom države i biće sjedište najmlađeg pozorišta Republike Srpske Semberija i svjetski proslavljenog Hora Srbadija, te SKUD-a Semberija.

Ovim pokazujemo našu sposobnost da čuvamo našu kulturu i druge nacionalne vrijednosti, rekao je Milorad Dodik.

Sokolski dom građen je u neovizantijskom ili srpsko-vizantijskom stilu, a 2019. godine proglašen je nacionalnim spomenikom koji uživa najviši stepen zaštite u Republici Srpskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *