Kampanja za bolji pristup pravdi i podršku žrtvama seksualnog nasilja /VIDEO/

Svaka treća žena tokom svog života bila je žrtva seksualnog nasilja. U BiH je pokrenuta kampanja za podizanje javne svjesti o problemima i potrebama žrtava seksualnog nasilja. Prekinimo ćutanje – naziv je akcije koja se održava u devet gradova u BiH, a u Bijeljini u organizaciji Fondacije “Lara”. Akcijom se želi skrenuti pažnja javnosti na žrtve seksualnog nasilja i silovanja, na podršku koja im je potrebna i na potrebu za pristupom pravdi.

Svaka treća žena od 150 ispitanica, izjavila je da poznaje osobu iz svog okruženja koja je preživjela seksualno nasilje koje nije prijavila policiji, pokazalo je istraživanje koje su provele fondacija “Lara” i “Lokalna demokratija”. Najveći problem je što žrtve nemaju povjerenja u pravosudne institucije.

Svake godine u BiH oko 300 žena i djevojčica prijavi seksualno nasilje. Druge najčešće ćute jer su bile žrtve osoba koje poznaju i koje im prijete novim nasiljem i javnom sramotom. Da treba progovoriti, prekinuti ćutanje i žrtvama seksualnog nasilja obezbjediti svu potrebnu pomoć upozoravaju i građani.

Kampanjom – Prekinimo ćutanje o seksualnom nasilju nad ženama i djevojčicama, traže se oštrije kazne za počinioce seksualnog nasilja i otvaranje kriznih centara pri domovima zdravlja u kojima bi žrtve dobile potrebnu psihološku podršku, forenzički i medicinski pregled i sva ostala savjetovanja koja su im potrebna. Fondacija Lara u saradnji sa fondacijom Lokalne demokratije iz Sarajeva, organizuje projekat “Prekinimo ćutanje” uz podršku kancelarije UN WOMEN i finansijsku podršku švedske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *