Kampanja „Kupujmo domaće!“ dala pozitivne rezultate /VIDEO/

U vrijeme pandemije koronavirusa, kada je masovna proizvodnja zaustavljena,kada su zatvorene granice, a brojni radnici ostali bez posla, društvo je počelo da obraća pažnju na ono što je trebalo ranije – domaću proizvodnju.

Koliko smo kao društvo svjesni domaće proizvodnje i šta se treba dogoditi da domaći proizvodi postanu prioritet nad uvoznim? Odgovore smo potražili u privrednoj komori RS i udruženju potrošača Zvono.

Ako je kriza donijela išta dobro to je fokus na domaću proizvodnju. Da li ćemo u tome i istrajati ili ponovo zaboraviti na domaće priozvode pokazaće naredni period normalizacije tržišta.

Iako napredak postoji, još uvijek nije dovoljno razvijena svjest građana o značaju kupovine domaćih proizvoda. Najveći problem sigurno predstavlja uvozni lobi. Pokazuje to podatak da smo prethodnih godina više od stotinu miliona maraka izdvojili za kupovinu proizvoda iz uvoza.

Najviše uvozimo vodu, mlijeko, mliječne proizvode. Prethodnih godina bilježili smo čak 80 odsto uvoza prehrambenih proizvoda.

Privredna komora Republike Srpske je u okviru projekta promocije domaće proizvodnje „Naše je bolje“, početkom aprila pokrenula kampanju „Kupujmo domaće!“  da bi upravo na taj način dodatno uticali na svijest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda. I udruženje potrošača Zvono u Bijeljini je takođe značajno uključeno u promociju domaćih proizvoda.

Iz udruženja potrošača zalažu se i za formiranje brenda proizvedeno u Semberiji, koji bi dobili svi lokalni proizvođači. Ističu značaj “fer trejd sistema” odnosno poštene trgovine i kažu da je to jedno od rješenja. Ovaj sistem garantuje malim proizvođačima minimalnu cenu i premiju. Fer proizvodi su, razumije se, nešto skuplji.

Stočari u Srpskoj već odavno upozoravaju na prekomjeran i konstantan uvoz mesa i mesnih prerađevina, te da rijetko koji proizvođač mesa kupuje domaće životinje za klanje i njihovo meso prodaje našim kupcim.

Većina uvozi gotovo sve količine mesa koje prerađuju i prodaju na domaćem tržištu. Stvar je vrlo jednostavna kao i razmišljanje razvijenih zemalja- a to je da više potrošnje za domaću ekonomiju znači stabilnost kompletnog sistema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *