Kako Kovid 19 utiče na bubrežne bolesnike ? /VIDEO/

Sve više se govori o toku i posljedicama infekcije korona virusom i tragovima koje ostavlja na brojne organe. Dosadašnja   iskustva pokazala su da su osobe starijeg životnog doba, sa  udruženim bolestima kao što su hipertenzija, dijabetes i druge bolesti , podložnije razvoju akutnog bubrežnog oštećenja usljed Kovida. Kako Kovid 19 utiče na bubrežne bolesnike ? Da li se u praksi dešava  da i kod zdravih ljudi kovid napadne bubrege?

Svako infektivno oboljenje potencijalno može da dovede do narušavanja funkcije bubrega, u manjem ili većem obimu, što zavisi od predispozicije, drugih hroničnih oboljenja, kliničke slike i prezentacije samog oboljenja.U epidemiji infekcije izazvane virusom korona dokazano je da dolazi i do oštećenja bubrega. Ono je direktna posledica dejstva virusa, a osim toga, do poremećaja u funkciji ovih organa.

Da li se ovim pacijentima preporučuje vakcinacija ?

Za očuvanje bubrežne funkcije od izuzetne važnosti je dobra regulacija povišenog krvnog pritiska i šećera u krvi, redovna terapija drugih hroničnih bubrežnih bolesti i u novonastaloj situaciji sprovođenje svih protivepidemijskih mjera.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *