Kako da prepoznate kvar izduvnog sistema?

Sistem za odvod izduvnih gasova je veoma složen. A osim odvođenja gasova, zadužen je i za njihovo prečišćavanje. Kako uočiti da je na sistemu za odvod izduvnih gasova došlo do curenja ili propuštanja?

Ozbiljnost oštećenja na izduvnom sistemu može se razlikovati, ali će ono gotovo uvijek izazvati jedan ili više simptoma. Ukoliko se kvar ne otkloni, to bi moglo da dovede do drugih većih problema.

Do ispuštanja izduvnih gasova dolazi kada gasovi izlaze iz izduvnog sistema vozila prije nego što dođu do izduvne cijevi (auspuha). Takođe, može doći do ispuštanja i u samoj cijevi ili loncu. Kada je vozilo ispravno, izduvni gasovi se ispuštaju se iz cijevi. Nažalost, nije rijetkost da neki od gasova iscure prije nego što dođu do cijevi. Izduvni gasovi mogu da izlaze između komore za sagorijevanje motora i izduvne cijevi.

Nepravilno ispuštanje izduvnih gasova je problematično iz nekoliko razloga: Prvo, senzori vjerovatno neće imati optimalan protok izduvnih gasova, što može dovesti do toga da motor sagorijeva ili previše ili nedovoljno goriva.Curenje izduvnih gasova je šteno po okolinu, pogotovo ako gasovi izlaze prije katalizatora. Ono, takođe, može predstavljati i veliki rizik po zdravlje vozača i njegovih saputnika.

Do curenja izduvnih gasova može doći zbog korozije, dugogodišnjeg korišćenja, udarca podvozja automobila o kamen ili ivičnjak, zbog neke fabričke greške…

Kada dođe do ispuštanja, mogu se primjetiti nekoliko simptoma: vibracije koje potiču iz izduvnog sistema, “zviždanje” (piskutav zvuk) koje dopire iz motornog prostora, povećana potrošnja goriva… Često će se uključiti i signalna lampica motora, a može se čuti i zveketav zvuk koji dolazi iz katalizatora. Izduvni gasovi mogu da cure bilo gdje, od motora pa sve do samog kraja izduvne cijevi, podsjeća HAK,a najčešće dolazi do propuštanja na razvodniku izduva.

Izduvni kolektor je odgovoran za sakupljanje izduvnih gasova iz svih cilindara motora i njihovo usmjeravanje kroz jednu cijev, što na kraju dovodi do katalizatora, kao i jednog ili dva senzora kiseonika – prije nego što stigne do izduvne cijevi. Razvodnik izduva je najčešće dio koji treba zamijeniti.

Ukoliko se javi neki od opisanih simptoma ili problema, neispravne dijelove izduvnog sistema bi što prije trebalo zamijeniti ili popraviti. Pogotovo ako osjetite da izduvni gasovi ulaze u kabinu vozila!

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *