Kako će izgledati ovogodišnja kampanja prerade voća i povrća u Srpskoj? /VIDEO/

Kako će izgledati ovogodišnja kampanja prerade voća i povrća u Srpskoj? U atarima pod otvorenim nebom umanjeni su prinosi usljed nepovoljnih vremenskih prilika. Ništa bolja situacija sa proizvodnjom nije ni u okruženju. Da je tako svjedoči i manja ponuda, a više cijene voća i povrća na otvorenom tržištu. Kako god, prerađivači su stava da im je prioritet otkup domaće sirovine.

Usljed nedostatka sunčanih dana u prethodnom periodu roba gubi na kvalitetu, pa će prerađivači sve što preuzmu morati preraditi u rekordnom roku kako ne bi došlo do propadanja plodova. Koliko je ove godine proizvodnja povrća otežana svjedoče i semberski proizvođači. Ipak priznaju, u plasteničkom prostoru biljke je bilo lakše zaštititi u odnosu na one koje stasavaju pod otvorenim nebom.

Sezona prerade voća i povrća u Srpskoj polako se zahuktava, prvi za preradu dospio je krastavac, a rad pogona u punom kapacitetu uslijediće kada većina sorti voća i povrća dospije za berbu. Realizacija plana prerade umnogome će zavisiti od količina voća i povrća koje proizvođači u ovoj teškoj godinu uspiju iznijeti sa svojih proizvodnih parcela. Ističu prerađivači značaj otkupa domaće sirovine, pa sve što im širom Republike iz sezone u sezonu stiže na otkup, bude preuzeto i prerađeno.

Da su naše prerađivačke kompanije konkurentne drugima, svjedoči kvalitet gotovih proizvoda koji osim na domaćem tržištu završavaju i na trpezama stanovnika okruženja, Evrope i svijeta. Kako poljoprivrednici, tako i prerađivači u Srpskoj imaju podršku ministartsva poljoprivrede.

On podsjeća da su podizanjem gornjih limita obezbijeđena podsticajna sredstva i za one koji proizvode tržišne viškove.

Ne završava svo voće i povrće koje se proizvede u domaćim atarima u preradi. Mnogi poljoprivrednici opredijeljeni su da dio svoje proizvodnje plasiraju i pijacama, gdje trenutno s obzirom na manju ponudu domaće povrće drži jaku cijenu.

Plastenički domaći paradajz plijeni ljepotom na tezgama Zelene pijace i uprkos cijeni on ima svoje kupce kažu prodavci.

Prerađivači u Srpskoj prate stanje u atarima svojih kooperanata, ali i ono na otvorenom tržištu kada je o cijenama riječ, pa kažu da ono što ne uspiju otkupiti na domaćem terenu nastojaće da obezbijede u susjednoj Srbiji, ali im je dodaju već sada jasno da povrća neće biti dovoljno u ponudi ni u reginu ni kod nas, što pokazuju i aktuelne cijene na pijacama.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *