Jubilarni 90. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu /VIDEO/

U Novom Sadu je otvoren 90. Međunarodni sajam poljoprivrede na kojem se ove godine predstavlja 1.100 izlagača iz 26 država. Svoju ponudu predstavljaju i kompanije iz Republike Srpske.

Sajam u Novom Sadu obilježava dva jubileja. U godini kada organizuje devedeseti poljoprivredni sajam, domaćin Novosadski sajam obilježava i vijek postojanja. Zemlja partner sajma je Italija, treći put.

Ministarka poljoprivrede Srbije rekla je obraćajući se na sajamskoj smotri da je poljoprivreda među prioritetima Vlade Srbije, a da trenutne probleme sa poljoprivrednicima pokušćavaju da riješe mirno, kroz razgovore.

Privrednici iz Srpske nastupaju na sajmu u organizaciji Privredne komore Republike Srpske u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH. Srpska ima kvalitet i kontinuitet proizvodnje, koja se povećava iz godine u godinu, rekao je ministar poljoprivrede Srpske Savo Minić koji je prisustvovao otvaranju sajma. U Novom Sadu kažu da je poljoprivredni sajam odavno prevazišao svoj izložbeni karakter i postao mjesto odakle se pokreću važne teme i ističu značaj podsticaja poljoprivredi.

Posebnu pažnju kao i svake godine na ovoj smotri privlači najskuplja i specijalizovana poljoprivredna mehanizacija. Ovoga puta tu je najskuplji traktor koji košta 462.000 evra plus PDV, te specijalizovani kombajn čija je osnovna cijena 670.000 evra plus PDV. Premijerno je izložen i žitni kombajn gusjeničar koji je ujedno i najskuplji žitni kombajn na Sajmu, čija je vrijednost oko 700.000 evra plus PDV. Sajam tradicionalno prati izložba stoke koja je prodajnog karaktera. Izostala je izložba svinja ove godine i to zbog opasnosti od afričke kuge.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *