Jović: Sedmična refundacija poslodavcima bruto plate porodilja

Javni Fond za dječiju zaštitu Republike Srpske posljednjih 18 mjeseci sedmično refundira poslodavcima bruto plate zaposlenih porodilja i za ovu namjenu mjesečno se izdvaja i do 5,5 miliona KM, rekao je Srni direktor Fonda Nedeljko Jović.

Jović je podsjetio da je Vlada Republike Srpske od 2020. godine preuzela obavezu isplate 100 odsto bruto plate porodiljama kao olakšicu poslodavcima, jer sve troškove zaposlenih porodilja refundira Fond za dječiju zaštitu, što je za prošlu godinu bilo 57 miliona KM.

“Time smo obezbijedili i da majke u Srpskoj imaju sigurnost i bezbrižan period porodiljskog odstustva od 12 mjeseci za prvo i drugo dijete, za treće, svako naredno i za blizance 18 mjeseci”, ocijenio je Jović.

On je naveo da se refundacija nekada radila jednom mjesečno uz isplate svih ostalih prava iz dječije zaštite, ali je sedmična refundacija uvedena tokom pandemije virusa korona kako bi se sačuvala radna mjesta porodilja bez tereta za poslodavce u Republici Srpskoj.

Jović je pozvao poslodavce da redovno podnose zahtjeve za ostvarenje ovog prava, u roku od šest mjeseci nakon poroda, navodeći da će Fond voditi računa da obrada ovih zahtjeva bude efikasna i isplata brza.

“Za refundaciju naknade plate zaposlenih porodilja nekada se u Republici Srpskoj isplaćivalo do 28 miliona KM za neto iznose, a za ovu godinu plan je isplata 60 miliona KM, što govori da ovo povećanje nije samo zbog isplate bruto iznosa nego je došlo i do blagog povećanja broja porodilja i taj broj korisnika iz godine u godinu postepeno raste”, istakao je Jović.

On je rekao da je u prošloj godini bilo više od 4.400 zaposlenih porodilja za koje je Fond poslodavcima u potpunosti refundirao plate.

Direktor Fonda za dječiju zaštitu naglasio je da u Republici Srpskoj nisu zapostavljene ni nezaposlene porodilje, koje godišnje rađaju 5.500 djece.

“Novim zakonom koji je stupio na snagu 2018. godine u Srpskoj je obezbijeđen materinski dodatak od 405 KM za svaku nezaposlenu porodilju, koji je do tada bio 75 KM i uslovljen određenim cenzusima”, naveo je Jović.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj je u protekle dvije godine ostvaren veliki iskorak u zaštiti zaposlenih i nezaposlenih porodilja, a sva prava iz oblasti dječije zaštite isplaćuju se redovno.

Nakon šest godina provedenih na čelu Fonda za dječiju zaštitu, Jović ocjenjuje da se u sistemu dječije zaštite u Republici Srskoj osjete pomaci nabolje, uz veliku podršku Vlade i resornog ministarstva i na zadovoljstvo korisnika.

“Nekada smo za prava iz dječije zaštite izdvajali 50 miliona KM, koliko je bilo kada sam došao na čelo Fonda, a danas Republika Srpska izdvaja za dječiju zaštitu skoro 120 miliona KM”, istakao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.