Jedina ciglana u Srpskoj planira modernizaciju

Bijeljinska ciglana “Drina” jedina je ciglana u Srpskoj i jedna od četiri koliko ih ima u BiH.

Većina ostalih ciglana ugašena je zbog ekonomske situacije i nedostatka svojih gliništa, odnosno sirovine. U ovom preduzeću u narednom periodu planiraju modernizaciju kako bi unaprijedili proizvodnju i opstali na tržištu.

Bijeljinska ciglana radi 24 časa, 10 mjeseci tokom godine, a period od kraja decembra do početka marta koristi se za obavljanje godišnjeg remonta.

Sirovina

Prednost ove ciglane je što ima sirovinu neposredno kraj pogona, što smanjuje troškove prevoza.

– Za opstanak na tržištu neophodna je modernizacija i uvođenje novih sortimenata, prije svega proizvodnja termo blokova. Prelazak na novu vrstu goriva prije osam godina pokazao je punu opravdanost. Došlo je do modernizacije, upotrebe druge vrste goriva. Koristili smo mazut za kompletno sagorijevanje i pečenje blokova, pa smo prešli na koks – kaže šef proizvodnje IGM ”Drina” a.d. Bijeljina Anica Pantić.

Dodaje i da je dalja modernizacija neophodna oko asortimana.

– Sadašnji asortiman je giter blok, a poželjno bi bilo da radimo termo blokove, jer bi to značilo napredak za ovu ciglanu. Bili bismo još konkurentniji na ovom tržištu – ističe Pantićeva.

Robot

Pogon u kojem se radi instaliran je 1984. godine, a ove godine realizovana je značajna investicija – nabavljen je robot.

Direktor IGM “Drina” a.d. Bijeljina Petar Savić objašnjava da je instalirani robot zamijenio 15 radnika i time je nadomješten hronični nedostatak radne snage, koji je i dalje prisutan.

– Kod nas je stalno otvoren konkurs za NK radnike, bravare, inženjere, električare. Imamo velikih problema oko obezbjeđenja radne snage – ističe Savić.

Vahidin Ferhatović u bijeljinskoj ciglani radi 20 godina. Kao rukovodilac pulta zadužen je za sve mašine u procesu proizvodnje.

– Pratim mašine, otklanjam kvarove, pratim proizvodnju, sve što posao zahtijeva. Ako jedna mašina stane, staje i komplet proizvodnja dok se ne završi popravka – kaže ovaj vrijedni radnik.

Koncesija

Sa Vladom RS “Ciglana” je u oktobru potpisala koncesiju za korištenje zemljišta na period od 23 godine, čime je zaokružena cjelina.

– Naša mineralna sirovina, glina, nalazi se u krugu fabrike, što znači smanjenje troškova dovoza zemlje u fabriku i na taj način funkcionisanje firme je lakše – pojašnjava zamjenik direktora IGM”Drina” a.d. Bijeljina Darko Aleksić.

U bijeljinskoj ciglani ističu da zbog pandemije nisu imali problema s plasmanom robe, koja se najviše prodaje na području sjeveroistočnog dijela RS, Tuzlanskog kantona, a manje količine odlaze i u Srbiju i Crnu Goru.

– Nama je veći problem najavljeno poskupljenje struje, što utiče na naše troškove poslovanja, kao i troškovi za naftu i naftne derivate. Planiramo da uložimo u modernizaciju, jer je neophodno, ali je teško obezbijediti kreditna sredstva. Bez modernizacije i osavremenjivanja programa biće teško dugoročno poslovati. Imamo sirovinsku bazu obezbijeđenu, imamo kvalifikovane ljude, geografski položaj i dobre puteve i bila bi šteta da zbog zastarjelosti prestanemo s radom – kaže direktor firme.

Ciglana “Drina” posluje od 1946. i ove godine obilježava jubilej od 75 godina postojanja. Zapošljava 90 radnika, koji godišnje proizvedu 15 miliona jedinica bloka.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *