Javna rasprava o budžetu sa predstavnicima Udruženja građana /VIDEO/

Javna rasprava o nacrtu rebalansa lokalnog budžeta održana je danas za predstavnike udruženja, koja po grantovima i različitim resorima gradskih odjeljenja dijele iznos od 500.000 KM. Predstavnici udruženja građana iznijeli su različite stavove kako bi se zajednički došlo do kvalitetnog rebalansa budžeta, koji predstavlja i osnovu za nacrt budžeta grada za iduću godinu.

Da bi finansijski pokrili naš rad i aktivnosti sredstva koja imamo na raspolaganju nisu dovoljna, ističe Smilja Mitrović, predsjednica Udruženja porodica nestalih Semberije i Majevice.Podsjeća da već 27 godina rade bez nadoknade, boreći se da pronađu nestale iz proteklog rata, često ulažući i vlastita sredstva jer još uvijek tragaju za 57 nestalih osoba. Troškove rada udruženja bi kaže Mitrovićeva pokrio iznos od 18.000 KM, a trenutno dobijaju oko 6.000 KM iz budžeta.

Na području grada nalazi se 57 spomenika i spomen obilježja, za čije je održavanje i uređenje predviđeno 10.000 KM što nije dovoljno za ove namjene ukazali su tokom javne rasprave iz Gradske boračke organizacije i ta bi sredstva kako ističu trebalo povećati. U Gradskoj upravi kažu da se ide u smjeru kako bi ova inicijativa bila ubuduće podržana.

Povećanje sredstava tražili su i iz Koalicije KOLOSI koja okuplja 13 udruženja, koja zastupaju osobe sa invaliditetom. Već su ističu podnijeli inicijativu gradonačelniku, Skupštini Grada i Odjeljenju za društvene djelatnosti da se budžetom grada KOLOSIMA namijenjena sredstva povećaju za još 6.000 KM.

Na budžetskoj stavci koja pokriva pomoć udruženjima građana najmanje je korekcija,što ukazuje da je ta podjela uspješna, ističu u Gradskoj upravi. A da li će biti prostora da se sredstva uvećaju na stavkama onih udruženja koja izdvajanjima nisu u potpunosti zadovoljna?

Iz Gradske uprave su pozvali i ostala udruženja koja danas nisu učestvovala u javnoj raspravi da do 24. septembra dostave svoje prijedloge i sugestije kako bi se zajednički došlo do kvalitetnog rebalansa budžeta, koji predstavlja i osnovu za nacrt budžeta grada za iduću godinu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *