Januarska inflacija u Srpskoj 13,4 odsto

Godišnja januarska inflacija u Republici Srpskoj iznosi 13,4 odsto, a najviše je poskupjela hrana koju u prosjeku plaćamo po cijenama većim za 23,2 odsto.

Ovo su podaci Zavoda za statistiku RS po kojima je prevoz skuplji za 16,3 odsto, a električna energija za 12,4 odsto, prenosi “SrpskaInfo“.

Januarska inflacija u odnosu na prethodni mjesec, decembar 2022. godine, iznosi 0,6 odsto.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je u četvrtom kvartalu prošle godine zabilježen lagani pad inflacije, te da će resorno ministarstvo i Vlada Srpske u slučaju ponovnog rasta reagovati i pokušati da amortizuju negativan uticaj.

Ona je dodala da je bez obzira na pad, stopa inflacije i dalje visoka, a tvrdi da Vlada Srpske ne može na to da utiče, navodeći kako veliki broj zemalja, poput Amerike, inflaciju pokušava zaustaviti rastom kamate.

Ona je navela da je projektovan budžet sa nešto manjim rastom prihoda nego prošle godine s obzirom na to da se očekuje smanjenje inflacije.

– Budžet je stabilan i isplaćujemo sve svoje obaveze. Mislim da ćemo održati likvidnost budžeta do kraja godine i da ćemo prikupiti planirani prihod. Prema mojoj procjeni, može doći do eventualno jednog rebalansa u toku godine i to ćemo završiti u vrijeme kada to bude potrebno – rekla je Vidovićeva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *