Jaja iz Donjeg Žabara ponovo putuju u evropske fabrike

Jaja za preradu ponovo će u martu, nakon polugodišnje pauze, krenuti u evropske pogone, gdje je do sada u prah pretvoreno oko pet miliona komada jaja iz Republike Srpske.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara Predrag Miličić, podsjetivši da je ovo preduzeće prvo u Srpskoj i BiH dobilo zeleno svjetlo za plasman jaja “B” klase koji je počeo u januaru prošle godine.

– Do polovine prošle godine uspjeli smo u Hrvatsku izvesti pet miliona komada jaja za preradu u jajčani prah, što nam je obezbijedilo da prodamo naše viškove. Međutim u drugom dijelu godine, plasman je bio smanjen, a potom i zaustavljen zbog tržišnih prilika, odnosno niskih cijena koje su tamošnje fabrike nudile za naša jaja – rekao je Miličić.

Dodao je da se tržište polako stabilizuje ta da ovih dana pregovaraju za nastavak poslovanja.

– S obzirom na ozbiljan rast proizvodnje očekujem da će već idući mjesec šleperi sa jajima za preradu iz “Agreksa” ponovo krenuti ka Evropskoj uniji – poručio je Miličić.

Dodao je da su predstavnici domaćih živinara skrenuli pažnju nadležnima u BiH da i dalje postoje određene neispunjene obaveze koje je zemlja preuzela, a koje se tiču izvoza mesa peradi i jaja i koje bi trebalo da budu ispunjene do kraja idućeg mjeseca.

– Dobili smo potvrde od zvaničnika da su izrađeni modaliteti za intralaboratorijska ispitivanja koja traži Evropa – rekao je Miličić i dodao da očekuje da proizvođači u BiH do kraja ove godine dobiju dozvolu i za izvoz konzumnih jaja na evropske trpeze.

Govoreći o planovima ove, vodeće firme u oblasti živinarstva u BiH, Miličić je rekao da su u toku pripreme za otvaranje novog kompleksa na području opštine Šamac.

– Riječ je o proizvodnji konzumnih jaja u bezkaveznom sistemu držanja kokošaka. Ovaj sistem se sada organizuje i u evropskim zemljama. U tom novom sistemu biće oko 150.000 kokošaka, a plan je da zaživi u posljednjem kvartalu ove godine – rekao je Miličić.

Zeleno svjetlo za izvoz jaja “B” kategorije BiH je od Evropske komisije dobila u julu 2019. godine, međutim zbog zahtjevnih procedura plasman nije bio moguć sve do sredine januara prošle godine.

 Jajčani prah

Predrag Miličić je rekao da je plasman jaja za preradu veoma značajan, jer BiH nema fabrike za preradu jaja u jajčani prah koji se koristi u proizvodnji konditorskih proizvoda. Rok trajanja tog praha je i do dvije godine.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *