Jagma i za preskupu vinsku ambalažu

Poskupljenje ambalaže i otežana nabavka, ali i velika ulaganja u zaštitu vinove loze zbog nepovoljnih vremenskih prilika ove sezone primorali su domaće vinarije da podignu cijene svojih proizvoda i do 20 odsto.

Vinogradari ističu da je su cijene repromaterijala otišle u nebo, a osim toga, do njih nije lako doći jer je kriza u Ukrajini otežala nabavku, piše “Glas Srpske“.

– Najveći problem je doći do stakla, kartona i plutanog džepa, koji su osnovna tri materijala. Cijene su abnormalno otišle gore, a proizvođači se doslovno otimaju za boce na tržištu – rekli su u trebinjskoj vinariji “Vukoje” i dodali da su cijene vina u odnosu na lani više do pet odsto.

Naši ljudi se, ističu, sve više okreću ka konzumaciji domaćih proizvoda pa potražnje za hercegovačkim vinima ne manjka.

– Proizvedene količine uglavnom će biti prodate u BiH – rekli su u ovoj vinariji.

Slična situacija je i u trebinjskoj vinariji “Anđelić”, gdje ističu da su cijene vina otišle gore za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

– Zbog situacije u Ukrajini cijena ambalaže u BiH je skočila čak i 80 odsto pa smo i mi bili primorani da korigujemo cjenovnik – rekli su u ovoj vinariji. Dodaju da je, bez obzira na poskupljenje, potražnja za domaćim vinima dobra.

– Kod nas najčešće kupuju strani turisti, a “žilavka” i “vranac” su nam najprodavaniji – rekli su u ovoj vinariji.

Prema riječima agronoma Branka Anđelića, za vinogradare je ovo jedna od težih godina.

– Mnogo više je uloženo u zaštitu i tretmani su rađeni u kraćim intervalima. Ponegdje je bilo i plamenjače i još je nezahvalno davati ikakve prognoze, ali ako se vrijeme ustabili, očekujemo dobar rod i kvalitet – rekao je Anđelić.

U vinariji “Podrum Panić”, koja vinograde ima u Donjim Parnicama nadomak Kozarske Dubice, kažu da su ove sezone u vinogradima bile pune ruke posla. Mnogo novca je uloženo u zaštitu jer su vremenske prilike tako diktirale.

– Trenutno je u toku skidanje lista da bi vinograd bio što prozračniji i da sunce može da dođe do grožđa – rekli su u ovoj vinariji.

Zbog ogromnog poskupljenja repromaterijala i oni ističu da razmišljaju o podizanju cijena vina.

– Sve je znatno poskupjelo, od boce do čepa. Mi još nismo mijenjali cjenovnik, ali najvjerovatnije ćemo morati, jer nećemo moći pokriti sve te troškove – rekli su u “Podrumu Panić”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *