Izvršene 72 kontrole predškolskih ustanova

Inspekcija je u toku prošle sedmice izvršila 72 kontrole predškolskih ustanova u Republici Srpskoj, s ciljem provjere pridržavanja mjera za sprečavanje širenja virusa korona, a u trenutku dolaska inspektora njih 24 još nisu počele sa radom, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

Republička prosvjetna inspekcija vršila je tokom protekle sedmice pojačane kontrole u vrtićima s ciljem provjere pridržavanja uputstva Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a kojim su definisane preventivne mjere koje je potrebno sprovesti u ustanovama za predškolsko vaspitanje i obrazovanje radi sprečavanja širenja bolesti izazvane virusom korona.

“Uvidom na licu mjesta inspektorima su predočeni dokazi o obezbjeđivanju potrebnih mjera. U ustanovama su obezbijeđena sredstva za pranje ruku djece i održavanje higijene, sredstva za dezinfekciju prostora, vaspitači koriste zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju ruku, nije dozvoljen ulazak trećim licima u prostorije vrtića i druge mjere”, navodi se u saopštenju.

U slučaju da se kod vaspitača potvrdi oboljenje izazvano virusom korona, u predškolskoj ustanovi higijensko-epidemiološka služba nadležnog doma zdravlja preduzima mjere u skladu sa predviđenim protokolima, koji podrazumijevaju obustavljanje rada, prikupljanje podataka o kontaktima lica, testiranje kontakata, dezinfekciju objekta i druge mjere.

“Imajući u vidu da ljudi mogu biti zaraženi virusom, a da nemaju simptome koji bi ukazivali na to, s ciljem zaštite djece kao najranjivijih kategorija stanovništva, od ključnog značaja je da se vaspitači pridržavaju preventivnih mjera, a posebno da nose zaštitnu opremu dok su na radnom mjestu, kao i održavanje higijene prostora”, ističu iz Inspektorata.

U saopštenju se napominje da će inspekcija nastaviti sa kontrolama vrtića, te skreće pažnja roditeljima da je jednako važno da se i oni pridržavaju Uputstva o mjerama koje se sprovode u predškolskim ustanovama.

“Roditelji ne treba da se okupljaju u većem broju na ulazu ustanove i neophodno je da međusobno održavaju preporučenu fizičku distancu, te da koriste propisanu zaštitnu opremu”, navodi se u saopštenju.

U slučaju da roditelji imaju simptome zarazne bolesti ili postoji sumnja na kovid–19, te ako su bili u kontaktu sa licima sa potvrđenim virusom korona ili su zbog putovanja u inostranstvo upućeni pod zdravstveni nadzor, ne smiju dovoditi niti odvoditi djecu iz ustanova, niti ulaziti u spoljni i unutrašnji prostor ustanove, kažu iz Inspektorata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *