Izvještaj o izvršenju budžeta nije dobio podršku

Izvještaj o izvršenju budžeta grada Bijeljina za devet mjeseci ove godine nije dobio podršku odbornika na današnjoj sjednici gradskog parlamenta.

Za ovaj izvještaj glasalo je šest odbornika, protiv ih je bilo 15, dok tri nisu glasala.

Prema podacima iz skupštinskih materijala, grad Bijeljina je za devet mjeseci ove godine ostvario suficit od 9.940.439 KM.

Tokom skupštinske rasprave, odbornik Vaso Arsenović /SNSD/ rekao je da u izvještaju postoje “alarmantne i začuđujuće” stvari.

“Kada se pogledaju izvještaji o krupnim ulaganjima i stanje njihovog izvršenja po jedinicama, vidi se da to nije realizovano ili jeste, ali u minimalnoj mjeri i zato postoji suficit. Tu su i nelogičnosti da uzimamo kredite, uprkos višku sredstava na računu”, naveo je Arsenović.

On je rekao da su, kada se pogleda isti period prošle godine, u doba pandemije virusa korona, kapitalna ulaganja bila veća nego ove.

“Alarmantno je da je realizovano samo 25 odsto planiranih kapitalnih ulaganja u ovoj godini. Takvim trendom, ako nastavimo, bojim se da od Bijeljine nećemo napraviti povoljan ambijent za investicije domaćih i stranih ulagača”, upozorio je Arsenović.

Odbornik Demosa Zoran Pribišić rekao je da je nejasno kako gradonačelnik upravlja gradom, budući da je potrošio sav budžet te institucije za devet mjeseci, a sve ostalo stagnira.

“Očigledno je da bez načelnika odjeljenja slabo može da se upravlja ovim gradom. Nije mi jasno da je reprezentacija, koju je gradonačelnik imao za devet mjeseci, potrošena, a za izgradnju komunalne infrastrukture, gdje su planirana 3,6 miliona KM, a utrošeno svega 380.000 KM, samo 10 odsto”, rekao je Pribišić.

Odbornik Zoran Sofrenić /SDS Semberija – Mićo Mićić/ rekao je da je očit veliki nesklad između planiranog budžeta za ovu godinu i izvršenja po nekim pozicijama.

“Za uličnu rasvjetu ove godine planirano je oko milion KM, a utrošeno svega 688.000 KM. Najgore je što gradonačelnik za svoj nerad okrivljuje firme i ljude koji čak nemaju ni ugovor sa Gradskom upravom”, rekao je Sofrenić.

Odbornik SNSD-a Zlatan Lazarević rekao je da je bespredmetno baviti se izvršenjem budžeta od stavke do stavke jer je, smatra, jasan princip izvršenja.

“Već sredinom godine bilo je jasno svima koji imaju političkog iskustva – da je gradonačelnik čim je preuzeo funkciju počeo kampanju za 2022. godinu i to kinjenjem svojih građana tako što im ne krpi rupe, ne popravlja rasvjetu”, rekao je Lazarević i odbornicima predložio da “obore” izvještaj o izvršenju budžeta.

Lazarević je istakao da nigdje nije vidio da se neko hvali suficitom u budžetu.

“Hvali se dobiti u preduzeću, hvali se domaćin kad ostvari više prihoda, a budžet se planira i utroši da bi svaka stavka išla u korist građana. Suficit postoji da pokaže da postoje neispunjene obaveze prema građanima”, ukazao je Lazarević.

Odbornik Ivana Stanišić /Republička stranka Srpske/ ukazala je da je za poljoprivrednike u Semberiji planirano mnogo sredstava, a svega 36 odsto je realizovano.

Odbornik PDP-a Slaviša Marković smatra da je “normalno da u ovoj godini nema kapitalnih investicija, kada se poredi sa prošlom, izbornom godinom”.

“Imamo završetak jednog dijela tih kapitalnih investicija u dijelu gradnje Vatrogasnog doma i završetak Sokolskog doma”, rekao je Marković i dodao da je ovo jedna od rijetkih godina kada se grad Bijeljina nije zadužio.

“Kada govorimo o poljoprivredi, u posljednjem kvartalu se isplaćuje najveći dio sredstava, što znači da će budžet po toj stavci biti realizovan do kraja godine”, rekao je Marković.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Miroslav Milovanović rekao je da je izvještaj o izvršenju budžeta svojevrsna krvna slika grada, koju je ocijenio kao lošu.

“Pacijent će sigurno preživjeti, a šta će biti sa građana – ne znamo”, rekao je Milovanović.

Odbornik SDS-a Anka Todorović rekla je da je rasprava o izvršenju budžeta “koloritna”.

“Suficit postoji i nalazi se na računu grada Bijeljina, a ne u nečijim privatnim džepovima – to je najvažnije”, smatra Todorovićeva.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.