Izuzimanje djece samo kad je život ugrožen

Za mjerom privremenog izuzimanja djeteta iz porodice bez sudske odluke socijalni radnici u Srpskoj mogu posegnuti samo u slučaju kada su ugroženi život i zdravlje mališana, a takvo postupanje nije novina i na ovim prostorima se primjenjuje skoro četiri i po decenije.

U to uvjeravaju nadležni povodom zabrinutosti koju je kod roditelja izazvao novi Porodični zakon koji je na snagu stupio 1. septembra, piše “Glas Srpske“.

Naime, u otvorenom pismu koje je predstavnicima vlasti i institucijama koje se bave pitanjima djece uputilo bijeljinsko Udruženja građana “Roditelji za prava djece” navedeno je da je posebno zabrinjavajuća mjera privremenog izuzimanje djeteta iz porodice bez odluke suda.

– Ko može nekom roditelju oduzeti dijete, makar i privremeno bez prethodno sprovedenog sudskog postupka utvrđivanja činjenica, okolnosti, izvođenja dokaza. Šta neko u Centru za socijalni rad može smatrati ugroženošću ili neposrednom opasnošću za život i zdravlje djeteta? Koliko je prostora za zloupotrebu službenog položaja – navedeno je u pismu i skrenuta pažnja i na odredbe u kojima centri za socijalni rad umjesto roditelja u slučaju nesaglasnosti donose odluke o bitnim pitanjima koja utiču na život djece poput obrazovanja, preduzimanje većih medicinskih zahvata kod mališana, promjena prebivališta djeteta i slično.

U Ministarstvu pravde RS, koji je tvorac ovog zakona, pojašnjavaju da o izdvajanju djeteta iz porodice odlučuje sud, a samo izuzetno ako su ugroženi život i zdravlje djeteta to može učiniti i organ starateljstva.

– Zakon omogućava Centru za socijalni rad da dijete privremeno izdvoji iz porodice samo na osnovu rješenja, koje se ne može odgoditi, čak ni u slučaju žalbe. Mjera je privremena. Ako bi žalba odgađala izvršenje bila bi nastavljena situacija u kojoj su ugroženi život i zdravlje djeteta. To je rizik koji ne može biti prihvaćen, jer nepostupanje u takvim situacijama može dovesti do fatalnih posljedica – kažu u ministarstvu.

Dodaju da je takva mjera bilo prisutna i u Porodičnom zakonu SRBiH iz 1979. godine, kao i Porodičnom zakonu RS iz 2002. godine te do sada u praksi nisu zabilježeni problemi u vezi sa primjenom.

Kada je u pitanju odredba prema kojoj centri za socijali rad mogu donositi odluke o bitnim pitanjima koja utiču na život djeteta, navode da je razlog za kreiranje i primjenu ovog rješenja taj da roditelji zajednički odlučuju, čak i u slučaju kada roditeljsko pravo vrši samo jedan od njih.

– Stanje ličnih odnosa između roditelja ne može isključiti pravo bilo kojeg roditelja da učestvuje u podizanju i vaspitanju svog djeteta. Ukoliko roditelji ne mogu postići saglasnost o važnim pitanjima, mora postojati rješenje za pat-poziciju, jer nijedan od roditelja ne može imati eksluzivno pravo – kategorični su u ministarstvu.

U banjalučkom Centru za socijalni rad kažu da su rijetki slučajevi kada se roditelji ne mogu usaglasiti o važnim pitanjima.

– Kada je u pitanju privremeno izdvajanje djeteta iz porodice, tu odluku niti jedan organ starateljstva ne donosi a da nije ustanovljeno postojanje neposredne opasnosti za život i zdravlje djeteta. Zakon predviđa zaštitu djece čija se osnovna prava grubo krše od strane nesavjesnih roditelja koji ugrožavaju njihov život i zdravlje te zanemaruju i ne vrše roditeljske dužnosti – kažu u ovom centru.

Nekoliko udruženja iz Srpske najavilo je peticiju za izmjenu propisa, a razlog je kaže član udruženja “Četiri plus” Adrijana Basara taj što se sporne odredbe mogu tumačiti na više načina.

– Vrijeme je da se ide u skladu sa pravima Evropske konvencije, a ne da se vraćamo u osamdesete godine prošlog vijeka. Roditeljima se moraju dati veća prava, da dijete ostane u biološkoj porodici što je duže moguće, a ne da se oduzima na svaki negativan postupak. U ponedjeljak ćemo sa predstavnicima resornog ministarstva i radne grupe koja je krojila zakon razgovarati o spornim rješenjima – rekla je ona.

Štednja

Udruženjima koja okupljaju roditelje zasmetao je i član novog zakona kojim se uređuje pitanje raspolaganja dječijom imovinom. U Centru za socijalni rad Banjaluka objašnjavaju da su roditelji i prema prethodnim propisima mogli samo sa odobrenjem nadležnog organa starateljstva otuđiti ili opteretiti vrednije stvari i prava iz imovine svog maloljetnog djeteta radi njegovog izdržavanja, liječenja, vaspitanja i obrazovanja.

– Sve banke su shodno tome, godinama unazad, tražile našu saglasnost, izuzev tri banke koje su krajem avgusta ove godine SMS porukama obavijestile svoje klijente o primjeni novog zakona te time unijele nemir i strah kod roditelja djece koja imaju štedne račune – rekli su u Centru.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *