Izmjene zakona o PDV-a rasterećuju male preduzetnike

Izmjene zakona kojima je prag za obaveznu registraciju poreskih obveznika PDV-a podignut sa 50.000 KM na 100.000 KM rasterećuju, olakšavaju i pojednostavljuju poslovanje malih preduzetnika, izjavio je Srni izvršni direktor Područne zanatsko-preduzetničke komore u Bijeljini Milorad Stević.

Stević je rekao da je male preduzetnike starom odredbom sistem praktično tjerao da uđu u “sivu zonu”, da u nekim dijelovima rade nelegalno i drže neprijavljene radnike kako bi uspjeli da opstanu.

“Zajednički je cilj rasterećenje privrede koje omogućava zamah i dalji razvoj preduzetništa kao najbrojnije, a realno najslabije grane u privrednom sistemu Republike Srpske”, naglasio je Stević.

Prema njegovim riječima, podsticajne mjere dale su efekta, pa se u Bijeljini, koja je drugi po veličini grad u Republici Srpskoj i ima 2.230 zanatsko-preduzetničkih radnji, već pet-šest godina povećava broj prijavljenih u odnosu na odjavljene radnje.

“Nekoliko godina zanatstvo je najbrojnija djelatnost u gradu, potom trgovina i ugostiteljstvo, a posljednjih godina značajan je rast broja agencija za intelektualne usluge, prvenstveno agencija za računarsko programiranje, što zahtijevaju savremeni uslovi poslovanja”, naveo je Stević.

On je istakao da je to potvrda da preduzetništvo i privreda Srpske u cjelini prate potrebe tržišta i uslove rada, prilagođavaju se i usmjeravaju prema tim potrebama.

“S druge strane je apsurdno da Bijeljina ima samo jednog sajdžiju, a nekada ih je bilo pet u jednoj ulici”, konstatovao je Stević.

Stević zaključuje da odumiru pojedini stari i umjetnički zanati, a dolaze nove djelatnosti kao što je računarsko programiranje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *