Izmijeniti zakon o PDV-u radi građana koji žele solarne panele

Preduzeće “Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ zatražila je hitnu izmjenu Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/ u parlamentu BiH kako građani, koji žele da postave solarne panele na krovove kuća, ne bi morali da plaćaju PDV na tu električnu energiju, izjavio je Srni generalni direktor ove kompanije Luka Petrović.

On je istakao da je ERS već uputio zahtjev Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za izmjenu Zakona o PDV-u i da očekuje da to po hitnom postupku bude usvojeno u julu na dobrobit građana Republike Srpske i BiH ili u septembru, ukoliko zbog godišnjih odmora sada ne budu okončane te procedure.

Petrović je pojasnio da bi, prema sadašnjem zakonu o PDV-u, postavljanje solarnih panela na krovove kuća bilo nepovoljno, pošto Uprava za indirektno oporezivanje BiH zahtijeva da za svu energiju koju građani preuzmu moraju da plate PDV.

On je naglasio da to nije cilj, nego da se samo plaća razlika u proizvedenim i potrošenim kilovat-časovima.

Petrović je najavio da će nakon toga biti raspisan javni poziv za izbor izvođača radova koji treba da postave solarne panele na krovove kuća, podsjetivši da je završen javni konkurs za domaćinstva zainteresovana za postavljanje solarnih panela na krovove kuća, odnosno da budu prozjumeri /proizvođači i potrošači/ struje.

U ERS-u su ranije rekli da je ovo preduzeće već primilo oko 4.900 zahtjeva građana za postavljanje solarnih panela i da očekuju da će taj projekat, koji je isplativ za građane, biti realizovan krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Iz preduzeća su pojasnili da je u planu da prvo bude realizovan lot od 5.000 krovova, te da program energetske održivosti domaćinstava u prvoj fazi obuhvata oko 50.000 domaćinstava u Republici Srpskoj.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *