Izložba “Novo čitanje Petra Kočića” i knjige o srpskom velikanu /VIDEO/

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. septembra, zamjenik gradonačelnika Bijeljine Marko Mihajlović u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” otvorio je izložbu pod nazivom “Novo čitanje Petra Kočića”, u okviru koje su predstavljene dvije knjige o srpskom književniku i političaru.

Direktor bijeljinske Biblioteke Jovan Cvjetković rekao je da su izložbu i predstavljanje knjiga realizovali u saradnji sa Narodnom bibliotekom i muzejskom zbirkom Zvornik koji su pripremili izložbu i izdali knjige “Tragika Petra Kočića” autora Milorada Đokovića i “Prepiska Kočićeva” autora Jovana N. Ivanovića.

“Mislili smo da je ovo najbolja prilika da nakon „Kočićevih dana”, koji su nedavno završeni u Banjaluci, napravimo pominjanje ovog sjajnog srpskog književnika i političara i ovdje u Bijeljini”- istakao je Cvjetković.

Direktor zvorničke biblioteke Negosava Stjepanović istakla je da je obaveza i misija bibliotekara da svakodnevno podsjećaju na značaj pisma i pismenosti, kao i jezika uopšte, naročito ako se ima u vidu podatak da u BiH živi 90.000 nepismenih ljudi.

“Petar Kočić, borac za slobodu, pravdu i otadžbinu, velikan, vanvremenski pisac koji je pomjerio granice srpske književnosti, kroz svoj književni i politički rad njegovao je i čuvao srpski jezik”, naglasila je Stjepanovićeva.

Na promociji je rečeno da je “Tragika Petra Kočića”, autora Milorada Đokovića, nastala kao feljton objavljen u beogradskoj “Politici”, a u knjizi su korišćeni arhivski podaci i dokumentacija praunuke Petra Kočića.

“Prepiska Kočićeva”, autora Jovana N. Ivanovića, knjiga je u kojoj su objedinjena Kočićeva pisma i među njima je 18 pisama koja nisu ranije objavljivana.

Bijeljinska publika moći će izložbu da vidi do kraja septembra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *