Izložba i tribina o životu blaženopočivšeg episkopa Atanasija /VIDEO/

Izložba fotografija i tribina posvećena životu i nasljeđu blaženopočivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija održani su u Bijeljini, u organizaciji gradskog Udruženja Hercegovaca “Jovan Dučić”. Izložba i tribina su, uz blagoslov vladike zvorničko-tuzlanskog Fotija, održani u Galeriji Centra za kulturu “Semberija”. 

Nastojatelj manastira Duži kod Trebinja, otac Teofil, koji je posljednje četiri godine ovozemaljskog života vladike Atanasija proveo sa njim, donio je u Bijeljinu i postavku slika posvećenu njegovom životu. On kaže da je vladiku Atanasija izdvajalo od drugih to što je on umio da sa djetetom bude dijete, sa radnikom radnik, sa vladikom vladika, sa teologom teolog.

Sveštenik Siniša Šarenac ističe da je vladika Atanasije jedan od najvećih teologa koje je pravoslavna crkva ikada imala i koji je ostavio neizbrisiv trag ne samo u Hercegovini i na Kosovu i Metohiji. Napominje da je vladika Atanasije govorio da će buduće godine biti godine velikih iznenađenja i da se neće spasiti onaj ko misli, nego onaj koji voli Hrista.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije upokojio se 4. marta 2021. godine u Trebinju. Blaženopočivši episkop Atanasije je na prostoru Hercegovine, sa manjim prekidima, boravio od 1992. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *