Izdata 32 prekršajna naloga trgovačkim centrima i marketima za prekoračenje marže

Inspektorat Republike Srpske izdao je 32 prekršajna naloga u trgovačkim centrima i marketima za prekoračenje marže u iznosu od 237.000 KM, dok je 21 prekršajni nalog izdat po drugim osnovama koji se odnose na cijene ostale robe u prometu, rečeno je danas Srni u ovoj instituciji.

U Inspektoratu su naveli da je u posljednjih deset dana tržišna inspekcija u većim trgovačkim centrima i marketima, izvršila 40 kontrola, a neurednih je bilo 27.

“U posljednja tri dana, od kada su u kontrolu uključeni gradski i opštinski inspektori, izvršene su 43 kontrole od kojih je 11 bilo neuredno, a od toga se samo jedna odnosila na kontrolu marži osnovnih životnih namirnica u Doboju. Ostalih deset neurednih kontrola uglavnom su se odnosile na manje i sitne prekršaje”, navodi se u saopštenju.

Prema preporukama i sugestijama premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, glavni republički tržišni inspektor donio je odluku da odmah i bez odgađanja, uključi gradske i opštinske tržišne inspektore koji će sa republičkim tržišnim inspektorima vršiti kontrolu osnovnih životnih namirnica u veleprodajnim i maloprodajnim objektima.

Ovim kontrolama obuhvaćene su prvenstveno osnovne životne namirnice i to kuhinjska so za ljudsku ishranu pakovanu od kilogram, ulje suncokretovo od kilogram i pet kilograma, biljna mast, margarin, pasterizovano i sterilizovano mlijeko, pšenično brašno, hljeb, proizveden od brašna, šećer kristal, hrana za dojenčad i hrana za bebe, te proizvodnja lijekova.

Trgovci za navedene proizvode mogu uračunati maržu za veleprodaju od šest odsto, a za maloprodaju osam odsto, a inspekcija kontroliše mljekare u Republici Srpskoj.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *