Izabrana nova Vlada Srbije na čelu sa Vučevićem

Nova Vlada Srbije, na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem, izabrana je u Skupštini Srbije.

Vlada je izabrana javnim izjašnjavanjem poslanika u parlamentu.

Od 213 prisutnih poslanika, za je glasalo 152, protiv 61, uzdržanih nije bilo, a odsutno je bilo 37 poslanika.

Vučevićev kabinet ima 31 člana, među kojima 10 žena, ima osam novih ličnosti, dok su četiri ministra nestranačke ličnosti.

Vlada osim premijera ima jednog prvog potpredsjednika, tri potpredsjednika, od kojih Aleksandar Vulin nema resora, ima 25 ministara sa resorima, pet ministara bez portfelja.

Vučević je u svom ekspozeu ranije istakao da vidi i razumije Kosovo i Metohiju kao neotuđivi dio Srbije, da Vlada Srbije nikada neće odustati od Kosova i Metohije, a kao najveći izazov označio je odbranu suvereniteta, da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije.

On je naglasio da će Srbija pomagati Republiku Srpsku, štititi i voljeti kao niko drugi i kao nikoga drugog, svidjelo se to nekome u međunarodnoj zajednici ili ne.

Vučević je naveo da će nova vlada čuvati dobre odnose sa susjedima, voditi politiku mira, da poštuje integritet BiH kao države tri konstitutivna naroda, među kojima je srpski, te naglasio da duboko vjeruje da je istorijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć i da Bošnjacima želi sve najbolje.

Vučević je istakao da će ovo biti Vlada kontinuiteta, da članovi Vlade moraju da budu tim, da će morati uvijek da budu spremni da čuvaju nacionalne i vitalne interese Srbije, a da je njegov prvi i jedini zahtjev bespogovorna odanost otadžbini.

Jedan od glavnih zadataka nove Vlade biće podizanje i očuvanje životnog standarda građana kroz ekonomsko jačanje i napredovanje, kao i smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje plata i penzija.

Među ciljeve nove Vlade on je naveo je jačanje odbrambene industrije i unapređenje razvoja vojske, kao i da će biti predloženo služenje vojnog roka od četiri mjeseca.

Vučević je istakao da će Vlada nastaviti da vodi spoljnu politiku koja će biti zasnovana na političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti, a punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj.

On je posebno istakao značaj strateškog partnerstva Srbije sa Kinom, da se Srbija ne može i neće odreći prijateljstva sa Rusijom, čiji narod Srbija smatra bratskim i dodao da je isti slučaj i sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom.

Vučević je naglasio da su SAD svjetska sila i da je u interesu Srbije da sa njima gradi što je moguće bolji odnos.

“Mir za nas nema cenu, uvek ćemo davati podršku njegovom dostizanju”, rekao je Vučević.

On je rekao da će nova vlada nastaviti da jača sistem zaštite kulturnog nasljeđa, nastaviće sa ulaganjima u sport, sa izgradnjom infrastrukture, te najavio i brojne mjere u oblasti poljoprivrede.

Premijer Miloš Vučević je i predsjednik Srpske napredne stranke.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar finansija je Siniša Mali, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane je Bratislav Gašić, a ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Potpredsjednik Vlade i ministar zaštite životne sredine i vodoprivrede je Irena Vujović, potpredsjednik Vlade bez resora je Aleksandar Vulin.

Goran Vesić je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović Handanović ministar rudarstva i energetike, Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine.

Maja Popović je ministar pravde, Jelena Žarić Kovačević ministar državne uprave i lokalne samouprave, Tomislav Žigmanov ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Tanja Miščević je ministar za evropske integracije, Slavica Đukić Dejanović ministar prosvjete, Adrijana Mesarović ministar privrede, Aleksandar Martinović ministar poljoprivrede, Zlatibor Lončar ministar zdravlja.

Nemanja Starović je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milica Đurđević Stamenkovski ministarka za brigu o porodici i demografiju, Zoran Gajić ministar sporta, Nikola Selaković ministar kulture, Milan Krkobabić ministar za brigu o selu.

Jelena Begović je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Husein Memić ministar turizma i omladine, Dejan Ristić ministar informisanja i telekomunikacija, a Darko Glišić ministar za javna ulaganja.

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura su ministri bez portfelja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *