Iz godine u godinu u Srpskoj se bilježi povećanje izvoza /VIDEO/

Geopolitička dešavanja nakon pandemije virusa korona dodatno su uticala na svjetska, pa tako i na domaća privredna kretanja. Ipak statistički pokazatelji o spoljnotrgovinskoj razmjeni u prvih sedam mjeseci na području koje pokriva Područna privredna komora Bijeljina pokazuju da je došlo do povećanja izvoza domaćih proizvoda.

U Područnoj privrednoj komori podsjećaju da na ukupno stanje u privredi utiču i aktuelna inflatorna kretanja, koja su uticala i na rast cijena, što je u najvećoj mjeri došlo do izražaja u sektoru prevoza.

Iz godine u godinu u Srpskoj se bilježi povećanje izvoza što je jedan od boljih parametara stanja privrede. U izvozu prednjače drvoprereađivači i prehrambena industrija.

Drvoprerađivačka industrija Semberije uprkos brojnim tržišnim izazovima tradicionalno bilježi dobre rezultate u poslovanju. Ovih dana se češće govori i o eventualnom produženju odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta.

Već dugi niz godina drvoprerađivači se susreću sa nedostatkom sirovine za preradu, napominje Markovićeva.

Žensko preduzetništvo u Republici Srpskoj je u uzlaznoj putanji, jer je samo u posljednjih nekoliko godina višestruko porastao procenat žena preduzetnica koje, ne samo da ozbiljno rade u svim privrednim granama, već su i na čelu mnogih vodećih kompanija Srpske. Značaj ženskog preduzeništva prepoznala je i Privredna komora Srpske.

Žensko preduzetništvo ima sve veću finansijsku podršku od Vlade i  resornog ministarstva, a intenzivno se radi i na što boljem umrežavanju žena preduzetnica i razmjeni njihovih iskustava.

Na sastanku je istaknuto da će se prilikom potencijalnog produženja odluke pratiti i analizirati snabdjevenost tržišta, te u skladu s tim razmotriti prijeveremno ukidanje zabrane izvoza ili nova modifikacija rješenja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *