Investitori zainteresovani za ulaganje u Srpsku

Direktor Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražen Vrhovac izjavio je danas da su investitori iz Norveške veoma zainteresovani da ulažu u Republiku Srpsku, što je potvrda da u Srpsku vrijedi ulagati i da su mogućnosti brojne.

Vrhovac je, nakon sastanka sa ambasadorom Norveške u BiH Olavom Rejnertsenom, rekao da je sastanak bio konstruktivan, te da je bilo riječi o mogućnostima ulaganja, visinama investicija i investicionim grupama u Norveškoj koje su zainteresovane za ulaganje.

On je zahvalio norveškom ambasadoru za formiranje Poslovne asocijacije Norveške i BiH, te za interes za rad IRB-a.

“Taj interes je posebno izražen za investicionim profilima opština i gradova u Srpskoj koje IRB izrađuje, kao i za završetak investicionog profila Republike Srpske”, rekao je Vrhovac novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, to su dokumenti koji će na oko 50 strana prikazati sve informacije koje mogu biti važne za investitore.

“Zahvaljujući tim dokumentima, investitori će na jednom mjestu, u IRB-u, imati sve informacije. Mislim da će IRB da opravda svoju ulogu i da bude konekcija putem koje će se realizovati investicije, u ovom slučaju iz Norveške u Republiku Srpsku”, istakao je Vrhovac.

Ambasador Norveške u BiH Olav Rejnertsen izrazio je zadovoljstvo posjetom IRB-u i razgovorom sa upravom banke o potencijalnoj saradnji u oblasti investicija u Srpsku, naročito kad je riječ o zelenoj čistoj energiji.

foto: Srna

“Trenutno imamo nekoliko investicionih grupa iz Norveške koje traže prilike za ulaganje u Srpsku i FBiH, uglavnom u području solarne i energije vjetra. Ako se ostvare ove investicije, siguran sam da će Norveška biti ključni igrač u transformisanju BiH iz zemlje koja koristi energiju uglja u zemlju energije koja nastaje iz obnovljivih izvora”, rekao je Rejnertsen.

On je dodao da je prije godinu uspostavio bilateralnu poslovnu asocijaciju između BiH i Norveške, čija je glavna svrha da prenese norveškim investitorima koji se potencijali nude u BiH.

“Uvjerio sam se da postoji puno potencijala u zelenoj energiji. To je dovelo do današnjeg sastanka na kojem smo razgovarali o konkretnim finansijskim prilikama za investitore”, napomenuo je norveški ambasador.

Rejnertsen je istakao da veliki norveški investitori, sa investicijama od 300-400 miliona evra, traže okolinu koja je predvidljiva i sigurna.

“Zato razgovaramo kako sa korporacijama, poslovnim asocijacijama, tako i sa političarima u Republici Srpskoj. Čim se okonča trenutna politička kriza u BiH, norveški investitori su spremni da ulažu”, rekao je Rejnertsen.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *