Interpelacija za vraćanje toplog obroka i regresa

Sindikat uprave Republike Srpske će s ciljem vraćanja prava na topli obrok i regres radnicima u javnom sektoru u narednih deset dana uputiti interpelaciju Narodnoj skupštini Republike Srpske, zaključak je današnje posebne sjednice Skupštine Sindikata uprave Srpske.

Predsjednik Sindikata Uprave Božo Marić rekao je novinarima što su zaključak o vraćanju prava na topli obrok i regres na dnaašnjoj sjednici podržali i predstavnici poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i to Igor Žunić u ime SNSD-a, Radenko Čupić iz PDP-a, Marinko Dragišić iz Ujedinjene Srpske, a SPS je predstavljao Dragutin Škrebić.

“Srđan Todorović /SP/ je trebao da dođe, juče su nam poslali pisanu podršku Demos i Narodna partija Srpske”, izjavio je Marić.

On je podsjetio da je još u decembru Narodna skupština Republike Srpske zaključkom obavezala Vladu da uskladi zakone o platama sa sistemskim zakonom o radu kako bi obezbijedili topli obrok i regres za 54.187 zaposlenih u javnom sektoru, koji to pravo trenutno ne ostvaruju.

“Vlada Republike Srpske je nedavno usvojila pravilnik o obračunu i načinu obračuna plate, izgledu platnog listića. Sada za 54.187 radnika u Republici Srpskoj ne možemo da iskažemo šta je to plata, topli obrok, regres, jer kada bismo to /pravilnik/ primijenili u javnom sektoru vidjeli bismo da imamo hiljade radnika koji imaju manju platu od najniže zagarantovane”, izjavio je Marić.

On kaže da Sindikat uprave pozdravlja najavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o povećanju plata za 10 odsto, ali da istovremeno traži da se vrate topli obrok i regres, jer radnici u zdravstvu, policiji, prosvjeti, upravi i pravosuđu ne mogu biti diskriminisani s obzirom na to da je direktno ili indirektno Vlada njihov poslodavac.

Interpelaciju je sastavio pravni tim Sindikata uprave Srpske čiji je sekretar Milorad Mitrović pojasnio da dokument sadrži uporedno-pravnu analizu prava radnika na ishranu u toku rada i ostvarivanje prava na regres.

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Srpske Anica Jondić kaže da je interpelacija nastavak inicijative pokrenute prošle godine i da ona više ne može da se odgađa, s obzirom na to da se za primjenu ovih prava moraju izmijeniti dijelovi zakona o radu u okolnostima kada se mandat sadašnjeg sastava Narodne skupštine Republike Srpkse privodi kraju.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Srpske Jovica Mišić poručio je da se interpelacijom ne traži povećanje koeficijenta, kao ni platnog razreda, već samo vraćanje prava na topli obrok i regres.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Srpske Mirko Šerbedžija poručio je da topli obrok i regres apsolutno nemaju alternativu i da su egzistencijalno pravo, ukoliko je namjera da se radnici zadrže u Republici Srpskoj.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srpske Željko Šukalo poručio je da je riječ o jedinstvenoj prilici da se u narednih tri mjeseca riješi problem sa toplim obrokom i regresom.

Posebna sjednica Skupštine Sindikata uprave Republike Srpske održana je u hotelu “Kardijal” u Tesliću.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.