Institucije da stanu u odbranu osumnjičenih Srba

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske poručuje da institucije Srpske i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH moraju stati u odbranu osumnjičenih Srba i zahtijevati reforme Suda BiH, koji očigledno nastoji kriminalizovati cijeli srpski narod, njegovu vojsku samo zato što su branili svoj narod.

“Sud BiH je izgubio objektivnost pravosudne institucije nastojeći da dokaže da su Srbi agresori, zločinci i jedini krivci za sva ratna stradanja u BiH”, navodi se u saopštenju Organizacije starješina povodom hapšenja nekadašnjeg komandanta Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske Ratka Đurkovića.

U saopštenju se ističe da je major Vojske Republike Srpske Ratko Đurković čovjek istine i borac protiv nepravednih optužbi, zbog čega Organizacija starješina Vojske Srpske oštro protestuje zbog njegovog hapšenja koje su jutros u Ugljeviku izvršili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH odlukom Tužilaštva BiH.

Iz Organizacije navode da je Đurković, kao komandant u Prvoj majevičkoj brigadi Vojske Srpske iz koje do sada niko nije procesuiran za ratne zločine, jer je zahtijevao poštovanje Ženevske konvencije i sprečavao zločine u zonama odgovornosti svoje jedinice, bio vrstan borac i starješina koji se uvijek borio protiv povampirenih snaga zla, za slobodu i dostojanstvo srpskog borca tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

“Kao pedagog i nastavnik, pravdoljubiv i čovjek istine nije mogao počiniti, niti narediti zločin. Sa pravom postavljamo pitanje kome treba takva primjena sile i paradiranje kada se Đurković redovno odazivao na sve pozive? Nije valjda da je Agenciji potrebna promocija upotrebe sile i ovakvog načina lišavanje slobode zbog, kako kažu, ratnih zločina”, navode iz Organizacije starješina.

Starješine Vojske Republike Srpske osuđuju ovakvo podizanje optužnice, hapšenje i suđenje koje se primjenjuje samo prema pripadnicima srpskog naroda.

“Sa druge strane smo svjedoci farse na suđenjima osumnjičenima za zločine nad srpskim narodom i oslobađanja okorjelih zločinaca iz reda bošnjačkog naroda”, navodi se u saopštenju.

Pripadnici Sipe su, prema nalogu Tužilaštva BiH, locirali i uhapsili nekadašnjeg komandanta Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske Ratka Đurkovića zbog dešavanja u selu Tursunovo Brdo, Teočak, u opštini Ugljevik, u julu 1992. godine.

Đurković je, zajedno sa Radomirom Nedićem, nekadašnjim komandantom Prve majevičke brigade, pod istragom u predmetu Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, ističu iz Tužilaštva.

Ratko Đurković rođen je 1944. godine u Donjoj Trnovi kod Ugljevika, predsjednik je SUBNOR-a ove opštine u kojoj je proveo cijeli radni vijek kao učitelj, nastavnik, direktor škole, predratni predsjednik Skupštine opštine Ugljevik i na drugim važnim funkcijama.

U toku odbrambenog rata bio je komandant prvog bataljona Prve majevičke brigade i načelnik štaba ove brigade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *