Inicijativa za zaštitu barskog sistema Drinice-bare Strače /VIDEO/

U Bijeljini je predstavljena inicijativa Ekološkog udruženja “Eko-put” za pokretanje postupka zaštite barskog sistema Drinice-bare Starače u donjem toku i ušću Drine u Savu, s ciljem očuvanja bogatstva biljnog i životinjskog svjeta nastanjenog na ovom području.

Predsjednik Ekološkog udruženja “Eko-put” Jagodić Vujić rekla je da je na osnovu izmjena i dopuna Prostornog plana Republike Srpske dat popis područja koja treba da budu stavljena pod zaštitu i kategoriju prirodnog dobra, a među njima je i područje “Sava‐Drina” za koje je predloženo da dobije kategoriju parka prirode.

Ona je rekla novinarima da ovo udruženje od 2015. godine razvija ideju da barski sistem Drinica-bara Starača bude stavljen pod zaštitu i da je dobilo podršku od Republičkog zavoda za kulturno-istorijsko i prorodno nasljeđe, Gradske uprave Bijeljina, te resornog ministarstva da započne sa istraživanjima biljnog i životinjsko svijeta.

Vujićeva pojašnjava da su u donjem toku i ušću rijeke Drine u Savu nekada vještačke močvare poprimile odlike pravog barskog sistema, gdje je zahvaljujući čovjeku narušena kompletna prirodna ravnoteža.

“Ipak, istraživačim radom na terenu došli smo do toga da tu štetu treba pretvoriti u korist i treba zaštiti novonastali barski sistem”, kaže Vujićeva.

Ona navela da je cilj današnjeg okruglog stola u Bijeljini da javnosti i svim zainteresovanima bude predstavljena inicijativa za pokretanje postupka uspostavljanja zaštićenog područja u donjem toku i ušću rijeke Drine u Savu i da od naredne godine očekuje nastavak istraživanja.

“Na teritoriji grada Bijeljina pogotvo na ušću Drine u Savu posljednja validna istraživanja su rađena prije 50-60 godina. U međuvremenu se cio ekosistem Semberije promijenio, pa smo umjesto šuma nekada danas dobili ravnicu i njive”, kaže Vujićeva.

Ako se ne bude pazilo da to ostane zdrav eko-sistem, navodi Vujićeva, može se doći u situaciju kao u dijelovima Vojvodine koji se danas pretvaraju u pustinju.

“Sve ovo je bio motiv inicijative za postupak uspostavljanja zaštićenog područja u barskom sistemu starog toka rijeke Drine, takozvane Drinice ili bare Starače u donjem toku i ušću Drine u Savu na području uz Eko‐vizitor centar `Jezera` i okolnih bara”, rekla je Vujićeva.

Ekološko udruženje “Eko-put”, u saradnji sa Udruženjem studenata bilogije u BiH, sprovodi projekat pod nazivom “Korak po korak do cilja” čiji je cilj doprinos uspostavljanju zaštićenog područja u barskom sistemu u donjem toku i ušću Drine u Savu.

Sprovodi se u okviru Eko-BiH projekta koji finansirana EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *