Inflacija pada, cijene na istom nivou /VIDEO/

Inflacija koja je zahvatila cijeli svijet sve jače udara na džepove građana.U moru poskupljenja usljed visoke inflacije koja je zabilježena prošle godine u Republici Srpskoj, za godinu dana niže cijene, i to minimalne, zabilježene su za odjeću i obuću, te povremeno i gorivo.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, od 12 glavnih odjeljenja  proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u deset, a niže cijene u dva odjeljka odjece I obuce I goriva i to za 2,9 odsto, usljed sezonskih sniženja.

Na godišnjem nivou najviše su poskupjeli hrana i bezalkoholna pića i to za 21,7 odsto, što je posljedica povećanja cijena mlijeka i mliječnih proizvoda za 38,5 odsto.Prevoz je skuplji za 12,4 odsto.Cijene namještaja više su za 11,8 odsto zbog rasta cijena alata i opreme za domaćinstvo, dok je stanovanje skuplje za 11 odsto usljed rasta čvrstih goriva.

Skuplji su i usluge i proizvodi u restoranima i hotelima za 9,7 odsto, a rasle su i cijene u odjeljku rekreacije i kulture, alkoholnih pića i duvana, zdravstva, komunikacija…

Vasilić smatra da je jedan od najvećih problema nekontrolisani uvoz. Smatra da bi se taj problem mogao riješiti tako što bi se domaća proizvodnja više stimulisala. Bolje cijene domaćih proizvoda mogu se postići ili većom prodajom ili konkretnijim podrskama našim proizvodjacima.

Litar goriva na benzinskim pumpama jeftiniji je za gotovo jednu marku u odnosu na njegovu cijenu koja je prošle godine u julu dostigla maksimum. I trgovci i proizvođači hrane i prevoznici saglasni su da je riječ o značajnom smanjenju cijene goriva, ali da još nije vrijeme za nove cjenovnike te neće rezultirati nižim cijenama druge robe. Kada poskupljuje gorivo, povećavaju se cijene svega ostalog. Kada se cijena goriva smanjuje niko ne vraća cijene na staro. Tako da nas čeka jos jedna turbulentna godinu vezana za cijene I ostaje nam  samo nada da neće doci do novih drastičnih povećanja cijena.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *