Ima li tigrastog komarca u Semberiji ? /VIDEO/

Ekipe bijeljinskog preduzeća “Eko – zaštita” obavile su u proteklih desetak dana zavidan posao na suzbijanju odraslih formi komaraca. Ovaj posao koji treba obaviti u još tri mjesne zajednice prekinula je kiša. Ipak monitroing nakon tretmana pokazuje je brojnost ovih insekata svedena na prihvatljivu mjeru. Raspitali smo se ima li razloga za strah nakon što je u Srbiji determinisan virus zapadnog Nila.

“Nema potrebe za strahom ali ima za pojačanom opreznošću tokom izlaska u prirodu uz obale rijeka Save i Drine”

Ovih je dana odjeknula vijest da je virus zapadnog Nila registrovan kod komaraca u nekoliko opština i gradova u susjednoj Srbiji. Komarci su zaraženi u Beogradu i u nekoliko gradova u Srbiji.Uzimajući u obzir da je Semberija pogranično područje, te da su komarci poznati kao dobri letači, nameće se i pitanje ima li razloga za zabrinutost?

Situacija sa komarcima kao vektorima zaraznih bolesti se mijenja iz godine u godinu i ako tigrasti komarac nije determinisan na našem području.

Ekipe bijeljinskog preduzeća “Eko – zaštita” obavile su u proteklih desetak dana zavidan posao na suzbijanju odraslih formi komaraca, postupkom hladnog zamagljivanja u gotovo svim mjesnim zajednicama gdje je determinisana veća populacija ovih insekata koji su prenosnici uzročnika mnogih zaraznih bolesti.

Tretmani su obavljeni i na području grada. Planirano je i suzbijanje komaraca na području Obarske i biće obavljeno čim to dozvole vremenske prilike. Odrasle forme komaraca su kažu u Eko zaštiti nakon tretmana maksimalno redukovane.

Lazić očekuje da će u narednom periodu započeti razgovori oko usaglašavanja sistematskog i kontinuiranog monitoringa brojnosti komaraca u svim pograničnim područjima, uključujući Brčko distrikt, Zvornik i lokalne zajednice susjedne Srbije.

Larvicidni tretmani traju u kontinuitetu i to još od aprila a obavljanje ovog posla ne zavisi od meteoroloških uslova.

Monitoring nakon tretmana odraslih formi koji su urađeni u samom gradskom jezgru pokazuje da je brojnost ovih insekata svedena na prihvatljivu mjeru.

U posljednjih desetak godina klimatske promjene su uslovile i pomjeranje rokova koji su predviđeni za obavljanje tretmana suzbijanja odraslih formi komaraca.

Veoma je važno uspostaviti sistem kontrole rizika u potencijalnom transferu zaraznih bolesti putem vektora jer bez preventivnih kontrola mi ne možemo kaže Lazić garantovati zdravu životnu i radnu sredinu. Investicije u prevenciju i zaštitu zdravlja stanovništva poručuje nikada nisu trošak za društvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *