Ilindanski sabor u Požarnici okupio veliki broj mladih /VIDEO/

U Požarnici je juče Ilindanski sabor okupio više od 2000 ljudi. U organizaciji Zavičajnog udruženja Tuzlaka i Crkvene opštine Požarnica, a uz podršku Gradske uprave Bijeljina, obilježeno je 125 godina Hrama Vaznesenja Gospodnjeg i 29 godina od egzodusa Srba iz tuzlanske regije. Ove godine kum kum Ilindanskog sabora i crkve bio je Danijel Perić, a za kuma sljedećeg sabora izabran je Mišo Bošnjaković.

Okupljanje građana u Požarnici počelo je od 14 časova, a bio je organizovan i besplatan prevoz iz Bijeljine. Nakon toga uslijedilo je darivanje crkvenih ikona i barjaka, a potom i doček episkopa Zvorničko tuzlanskog Fotija nakon čega je održana litija i služen parastos poginulima u Jasenovcu.

Vladika Fotije je u obraćanju vjernicima poručio da je rat tragedija koja donosi svakakva zla i rušenje svetinja, zato se molimo danas ovdje u Požarnici da Bog da dobro i da se pokrene zajednički život, podsjetivši da je prije rata u Požarnici bilo 1000 srpskih domaćinstava, a danas ih je svega oko 60.

Ove godine kum hrama je Danijel Perić, najmlađi kum od kako postoji crkva u Požarnici. Perić je iz svoje rodne Požarnice izbjegao prije 30 godina i nikada je nije zaboravio.

Zavičajno udruženje Tuzlaka je uspjelo da obnovi Hram Vaznesenja Gospodnjeg koji je porušen za vrijeme rata i da ponovo okupe ljude za Ilindanski sabor koji je bio jedan od najpoznatijih sabora u tuzlanskoj regiji. Svake godine kada se organizuje druženje tuzlaka u Bijeljini skupljaju se novčana sredstva za pomoć povratnicima.

Jedan od povratnika u Požarnicu je i Risto Trakilović, koji se 2005. godine sa suprugom vratio u rodno mjesto. Juče ga je episkop Fotije odlikovao Ordenom kralja Dragutina, za nesebičnu pomoć u obnovi hrama. Nekada je prisjeća se, kršten u ovoj crkvi i kaže da se uvijek izuzetno raduje 2. avgustu, jer na taj dan vidi mnogo svoje rodbine i starih prijatelja.

Jerej Nikola Čeketić je svoje prve svešteničke korake napravio baš u požarničkoj crkvi. U Hramu Vaznesenja Gospodnjeg dan uoči Ilindanskog sabora postavljen je za sveštenika ove parohije.

Na ilindanskom saboru u Poažrnici bilo je i sugrađana druge vjeroispovijesti, a koji su došli danas da se druže sa svojim komšijama i  slušaju tradicionalnu izvornu muziku. Mještani nam potvrđuju da je tako bilo oduvijek.

Kum crkve sljedećeg Ilidanskog sabora u Požarnici biće Mišo Bošnjaković, kojeg je vladika Fotije odlikovao arhijerejskim gramatom za nesebičnu pomoć u obnovi hrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *