Ilindanski sabor u Požarnici 29 godina nakon egzodusa Srba

Ilindanski sabor Tuzlaka u Požarnici u godini u kojoj se proslavlja 125 godina Hrama Vaznesenja Gospodnjeg i obilježava 29 godina od egzodusa Srba iz tuzlanske regije biće održan sutra u crkvenoj porti.

“Imajući u vidu ugled i značaj koji su kroz istoriju imali Srbi Tuzle i njene okoline, te da je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata srpski narod tuzlanske regije protjeran sa svojih vjekovnih ognjišta, osjećamo potrebu da u toku godine obilježimo 29 godina sjećanja na egzodus Srba tuzlanske regije i 125 godina Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici”, navodi se u najavi skupa.

Organizatori sabora koji će biti održan u 15.00 časova su Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini i Crkvena opština Požarnica.

Za učesnike je organizovan besplatan autobuski prevoz na relaciji Bijeljina – Požarnica – Bijeljina sa polaskom u 12.00 časova iz Novih Dvorova

i u 12.30 časova ispred Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini.

Pravoslavni hram u Požarnici jedan je od dva parohijska hrama Srpske pravoslavne eparhije zvorničko-tuzlanske na prostoru Tuzle i u toku građanskog rata u BiH nalazio se daleko od ratnih dejstava, ali je ipak miniran od pripadnika takozvane Armije BiH.

Miniranjem hrama uništen je živopis, freske i ikonostas hrama, a zvonik i oltar crkve srušeni su do temelja.

Sve matične knjige pri ovom parohijskom hramu, zajedno sa cjelokupnom arhivom, uništili su pripadnici takozvane Armije BiH, a od 1992. godine većina parohijana nastavila je život na području Semberije u Republici Srpskoj.

Ovoj parohiji pripada i 13 pravoslavnih seoskih grobalja.

Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici, simbol stradanja i vaskrsenja pravoslavnih Tuzlaka u 20. vijeku, pod zaštitom je države, klasifikovan kao spomenik nulte kategorije.

Jednobrodni hram sa zvonikom sagrađen je od sitne cigle i kamena, a osvještao ga je 1896. godine mitropolit zvorničko-tuzlanski Nikolaj Mandić.

Poznata su imena sveštenika koji su od šezdesetih godina prošlog vijeka bogoslužili u ovom hramu – Vasilije Jurčenko, Vasilije Dobronarov, Ivan Suvčinski, Vajko Spasojević, Stevan Vlačić, Stevo Milošević, protosinđel Nikolaj Marković, Niko Tošić, Milan Topić, Ivan Savinović i Spasoje Radovanović.

Temeljna obnova hrama u Požarnici započeta je 2015. godine, sa blagoslovom tadašnjeg episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, građevinske radove izvela je bijeljinska firma “Prizma”, a hram je nakon obnove 2. avgusta 2016. godine osveštao vladika Hrizostom.

Prošle godine je sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija započeta i obnova živopisa hrama.

Svake godine 2. avgusta Crkvena opština Požarnica i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici organizuju veliki kulturni događaj Ilindanski sabor Tuzlaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *