Ikona Bogorodica Mlekopitateljnica u Sabornom hramu u Tuzli

Ikona Mlekopitateljnica predata je Sabornom hramu u Tuzli, sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija i starca Nikodima iz Posnice Svetog Save u Kareji na Svetoj Gori, objavljeno je na sajtu Eparhije.

Ikona je dar Dragana Stevanovića iz Ciriha.

U objavi je navedeno da Bogorodica Mlekopitateljnica predstavlja rjeđi tip ikone i na njoj je prikazano kako Presveta Bogorodica doji Hrista Mladenca.

Ova ikona se najprije nalazila u manastiru Svetog Save Osvećenog u Jerusalimu, a sa svetiteljevom patericom bila je zavještana budućem Savi, carskom sinu koji će, kao običan poklonik, doći u manastir.

Trebalo je da pri njegovom poklonjenju grobu Save Jerusalimskog pričvρšćeni igumanski štap padne.

Početkom 13. vijeka, kada je u manastir došao srpski monah Sava, ovo proročanstvo se obistinilo i tako je Sveti Sava Srpski na dar dobio patericu Save Jerusalimskog, ikonu Bogorodice Trojeručice, koja je pripadala Jovanu Damaskinu i ikonu Bogorodice Mlekopitateljnice.

Po povratku na Svetu Goru, ikonu Bogorodice Mlekopitateljnice je postavio u isposnicu u Kareji, ali tom prilikom je napravljen presedan – ikona je stavljena lijevo od carskih dveri, na mjesto koje pripada Hristu.

Ovoj Svetoj Ikoni Bogorodice Mlekopitateljnice mnogi blagočestivi pravoslavni hrišćani obraćaju se s vjerom i molitvom i preko nje od Bogomajke i Gospoda dobijaju blagodatnu pomoć za spasenje.

Naročito to čine pobožni poklonici kada dođu u Tipikarnicu-Isposnicu Svetog Save u Kareji.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *