Igre na sreću nemoguće uvesti u PDV sistem

Vlada Republike Srpske ne podržava prijedlog izmjena Zakona o PDV-u koje bi trebalo da omoguće da se i igre na sreću uvrste u postojeći PDV sistem, jer ih je nemoguće sprovesti u praksi, kažu u Ministarstvu finansija Srpske.

Komentarišući ovaj prijedlog Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH, o kojem bi trebalo biti raspravljano na sjednici u srijedu, 28. aprila, iz resornog ministarstva Srpske ističu da postavlja se pitanje šta je dodata vrijednost u ovom slučaju i o kojoj vrsti prometa se radi, kada rezultat igre zavisi od slučaja ili nekog neizvjesnog događaja u igri.

“Ne radi se o klasičnom prometu usluga uz naknadu, u kojoj je jasno vidljivo lice koje pruža usluge i lice koje prima usluge, a koje za te usluge plaća naknadu”, kažu iz Ministarstva finansija Republike Srpske za “Glas Srpske”.

Iz resornog ministartva podsjećaju da je i u zemljama u okruženju oslobađanje igara na sreću od plaćanja PDV-a uređeno na isti način kao i u BiH, što je u skladu sa Šestom direktivom EU iz 2006. godine.

Iz Ministarstva finansija Srpske ukazuju da se igre na sreću oporezuju direktnim porezima, što u BiH znači da je svaki entitet nadležan za uređivanje sistema priređivanja igara na sreću na svojoj teritoriji, te je samim tim i ovo djelatnost od javnog interesa i isključivo pravo Srpske.

S obzirom na to da se prijedlog SDA odnosi na indirektne poreze, iz Ministarstva finansija Srpske podsjećaju i da treba voditi računa o tome da politiku indirektnog oporezivanja utvrđuje Savjet ministara na prijedlog Upravnog odbora UIO BiH, koji je nadležan za pokretanje pripreme zakonskih propisa u vezi sa indirektnim oporezivanjem i njihovih izmjena.

Iz Ministarstva finansija Srpske ističu da nije tačno obrazloženje predlagača ovih izmjena da je nepravičan i neodrživ trenutni način oporezivanja igara na sreću u odnosu na drugu robu i usluge.

“S obzirom na to da je Zakon o igrama na sreću `leks specijalis`, njime su uređeni iznosi naknada za priređivanje igara na sreću, pojedinačno za svaku vrstu igara, uključujući i jednokratne naknade i naknade za licence, a propisane su i stope i način plaćanja poreza na dobitke, koji se nakon odbitka poreza isplaćuju dobitnicima”, pojašnjavaju u resornom Ministarstvu.

Ovaj prijedlog SDA osudili su i mnogobrojni ekonomski analitičari, navodeći da on služi samo u svrhu političkih prepucavanja, a ne realne procjene, jer je potpuno bespredmetna rasprava o tome da bude uveden PDV i za ovu djelatnost.

U 2020. prihodi od igara na sreću u Budžetu Srpske su iznosili 50 miliona KM, dok su za 2021. planirani u iznosu od 80 miliona, piše “Glas Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *