I turistima dostupni PCR testovi /VIDEO/

Od ponedjeljka su u RS počela komercijalna PCR testiranja u svrhu turističkih putovanja.Građani će za test morati da izdvoje 200 KM. Brza serološka testiranja rade se u privatnim zdravstvenim ustanovama i s tim testom naši građani mogu u Crnu Goru. Cijena testiranja je od 30-60 KM.

Komercijalno PCR testiranje na virus korona u Republici Srpskoj do sada su mogli dobiti isključivo građani koji su u inostranstvo putovali zbog poslovnih obaveza i studenti koji studiraju izvan granica Srpske, ali od ponedjeljka je ta usluga dostupna i turistima.

Građani koji su ovog ljeta namjeravali da se odmaraju u zemljama koje na granici traže negativan nalaz PCR testa, među kojima je susjedna Hrvatska, moći će planirati put jer je Institut za javno zdravstvo RS od 3. avgusta započeo komercijalna testiranja u svrhu turističkih putovanja.

PCR testove moguće je uraditi samo u Banjaluci, Foči i Bijeljini. Komercijalno testiranje građana PCR testom obavlja se  u laboratoriji za virusološku dijagnostiku  bolnice “sveti vračevi” u bijeljini, dok je u privatnim zdravstvenim ustanovama u Bijeljini omogućeno serološko testiranje.

Laboranti u privatnim zdravstvenim ustanovama ovih dana imaju pune ruke posla, jer brojni građani rade serološki test na virus koronu radi putovanja, ali žele i da otkriju da li su možda već prebolovali virus, a da nisu ni znali da su zaraženi. U kući zdravlja u Bijeljini u ove svrhe koriste serološku metodu testiranja Eklia.

U  Domu zdravlje Lopare od danas je takođe počelo serološko testiranje na kovid 19. Testiranja su besplatna za one pacijente za koje postoji sumnja na korona virus. Riječ je o brzim serološkim testovima na IGM i IGG antitijela, a uvođenje testova na korona virus plod je saradnje sa njemačkom kompanijom “Domatek” od kojih su i nabavljeni.

Postoji i značajna razlika u cijeni između testova – PCR košta oko 200 KM dok se serološki plaća između 30 do 60 KM u zavisnosti od ustanove. Ako ste planirali na ljetovanje u Hrvatsku ili neku drugu evropsku zemlju, za ulazak vam je potreban PCR test, dok je u Crnu Goru našim građanima dozvoljen ulazak sa serološkim testom na koronavirus. Cijena komercijalnog testiranja u Domu zdravlja Lopare iznosi 50 KM,a testiranja se od danas vrše svakim radnim danom od 7.00 do 15.00 časova.

Građani BiH u jeku pandemije virusa korona bezuslovno mogu da putuju u Srbiju,Tursku i Bugarsku. Ulazak bh. državljana na područje zemalja EU i šengenskog prostora je i dalje zabranjen, izuzev u slučajevima kada građani iz BiH imaju valjan pravni osnov, kao što je viza D, boravišna ili radna dozvola.

Ulazak u Sloveniju građanima BiH je omogućen ako posjeduju negativan test, ne stariji od tri dana, koji je obavezno obavljen u nekoj od zemalja članica EU te moraju provesti 14 dana u izolaciji.

U Austriju naši državljani mogu ulaziti i bez valjanog pravnog osnova, turistički u skladu sa bezviznim režimom, uz PCR test ne stariji od četiri dana, a pored testa sa sobom moraju nositi propisani obrazac koji je popunio ovlašteni ljekar ili zdravstvena ustanova na engleskom ili njemačkom jeziku.

Oni koji žele da putuju u Njemačku to mogu učiniti samo ako se vraćaju na mjesto stalnog boravka u ovoj zemlji ili opravdanog pravnog osnova, kao što je hitna medicinska njega ili operativni zahvat. Bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, pri ulasku u Njemačku obavezna je četrnaestodnevna izolacija”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *