I mediji snažno pogođeni pandemijom korona virusa /VIDEO/

U vrijeme pandemije virusa korona kada stoji i privredni život, ekonomsku štetu trpe i mediji. Rade punim kapacitetom, nižu troškove, dok u isto vrijeme bilježe pad prihoda. S toga s očekuje interventna reakcija nadležnih kako bi se i mediji svrstali u ugrožene kategorije i da bi bili obuhvaćeni ekonomskim paketom mjera pomoći koji se priprema, rečeno je pored ostalog u emisiji Potez televizije K3 u kojoj se govorilo o aktuelnom trenutku medija i njihovoj ulozi u vrijeme pandemije virusa korna.

Iako se to rijetko spominje u javnosti novinari su pored ljekara i pripadnika drugih dežurnih službi na prvoj liniji odbrane od virusa korona, rečeno je u emisji Potez TV K3, u kojoj se govorilo o aktuelnom trenutku medija u doba pandemije virusa korona.

Pandemija je zaustavila privredni život, a mediji su kroz reklamne sadržaje direktno oslonjeni na privredu, pa svi u ovom momentu bilježe pad prihoda po tom osnovu, što je i u finansijskom smislu dodatno otežalo rad medija, pa i dovelo u pitanje njihovu održivost. Prema riječima predsjednika Udruženja novinara Srpske, pandemijom su u najvećoj mjeri pogođeni mali komercijalni mediji.

Uzimajući u obzir činjenicu da mediji u vrijeme pandemije rade punim kapacitetom, pogođeni su po svim osnovama i može se reći da su kažnjeni jer rade.

Milošević podsjeća da je ova profesija višestruko ugrožena, te da su novinari u svom radu, naročito u vrijeme pandemije izloženi dodatnom riziku.

U Udruženja novinara RS kažu da su od Vlade tražili da u novonastaloj situaciji pomogne medijima.Ovo je kažu trenutak kada Vlada treba da dotira sve, kako bi opstali svi segmenti društva.

U emisiji Potez rečeno je da Vlada mora da učini nešto kako bi se i mediji svrstali u ugrožene kategorije i da bi bili obuhvaćeni ekonomskim paketom mjera pomoći koji se priprema.

Neke organizacije i Asocijacije kao što je PEM obratili su se direktno i Savjetu ministara BiH za pomoć, od kojih se očekuje odgovor, istaknuto je u emisji Potez.Predloženi su u Potezu i neki od vidova pomoći koji bi osnažili kako medije, tako i domaću privredu u cjelini.

Predložena dva modela mogla bi malo trajnije riješiti sudbinu medija, ali intervencija bi trebalo da bude urgentna. Ako nadležni uskoro ne preduzmu nešto po ovom pitanju, moglo bi doći do gašenja medija, a neinformisanost građana odvela bi i život u drugom pravcu. Novinari vole svoj posao i podnose veliku žrtvu, ali i očekuju da bude prepoznata i vrednovana, poručeno je u emisiji Potez.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *